2018. augusztus 31., péntek

Hajók ha nem jók

Olvasom, hogy a britek építettek két repülőgép-hordozót, ami nem anyahajó, csak a köznyelv hívja így, biztos a kis kísérőhajók miatt, amiknek viszont egy-egy úszó légibázis nem anyja, de még nagynénje sem. (Bár kétségtelen, a hülye tengerészhagyomány szerint a hajók nőneműek, apahajónak hívni tehát még nagyobb baki lenne a repülőgép-hordozókat.)
Na szóval, a britek tehát építettek két egyformát, illetve az egyik kész van, a másik mindjárt, még biztos gondolkodnak rajta milyen tapéta lesz a tiszti étkezőben. Darabjuk úgy hárommilliárd font, azaz bő ezermilliárd forint, ez már átszámolható mondjuk olimpiára, vagy esetünkben mondjuk  több száz stadionra. (Tényleg, a stadionok elérnének az ország egyik végétől a másikig, végig lehetne úgy menni hazánk tájain, hogy közben végig egy bé-középben haladhatunk, a sok hülye műemlék meg fürdő ehhez képest kit érdekelne?)

De a hülye angoloknak (angolhülyéknek) bazi nagy hadihajó kell, rögtön kettő, hogy ne unatkozzanak, aztán valahonnan csak lesz pénz fenntartani őket, sőt talán személyzet is, bár ezen még túl sokat nem gondolkodtak az Admiralitáson, elvégre a márványkandallókat is fel kellett újíttatni. 
A most elkészült hajó a HMS Queen Elizabeth, a másik meg a HMS Prince of Wales, na ahhoz képest a QE, ha második Elizabethre vonatkozik, lehetne anyahajó, de gondolom nem rá vonatkozik, mert az utóbbi években amúgy is mindent róla neveztek el. Az pedig zavarba ejtő lenne, ha a nagy adag úszó vasat összekevernék a parlament híres óratornyával, mi szintén második Erzsébetről van már elnevezve. Márpedig a tévesen Big Bennek nevezett torony (mert az igazából a nagyharang meg az óraszerkezet a toronyban) szerintem nem tudna úszni, bár kétségtelenül  egyszerű lenne beledönteni a Temzébe, de gondolom ott hajóvonták és óratornyok találkozása tilos.

ibtimes.co.uk

Én minden esetre akkor se mennék el egy ilyen hajóra dolgozni, ha nem lenne Brexit, mert nem bírom a tengerhajózást. Életemben eddig csak párszor ültem tengeri hajón (de ha megengedhetek egy hülye szóviccet, legalább sosem térdepeltem tengerin... bocs), főleg a dalmát partoknál kirándulva, meg egyszer, illetve oda-vissza kétszer a Csatornán ilyen nagy kompon, Calais és Dover között. És jut eszembe, az angoloknak ott sem volt valami nagy fantáziája a hajónevek terén, volt a Pride of Calais, a Pride of Dover, a Pride of Kent, meg gondolom egy csomó egyéb prájdof, de ki emlékszik már huszonév távlatából. Azóta a Pride of WizzAir meg a Pride of EasyJet játszik, többek között.

Aztán jártam pár olyan hajón, amik megjárták a nagy óceánokat, de szerencsére nem velem, mint a Golden Hinde, a Cutty Sark vagy a Belfast, ezek amúgy mind Londonban találhatók a Temze mentén és sok pénzért megengedik, hogy rájöjjön az ember, mennyivel jobban járt, hogy a tengerész-élmények kimaradtak az életéből. Nekünk magyaroknak amúgy is a Balaton a Riviéra a sarki csőtörés meg a Niagara.

Cutty Sark, Belfast - saját képek

Gyerekkoromban persze nekem is volt kishajóm a fürdőkádban, de éles helyzetben a vízibiciklinél komolyabbat sosem vezettem. Arra viszont nem szálltak re repülők, szerencsére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése