2021. február 15., hétfő

A humor igénye

Van-e a humornak esztétikája? Az nyilván van, bármiről lehet esztétikailag értekezni. A kérdés inkább az, van-e a humornak esztétikuma?
Tudja fene, de ha azt gondoljuk, valami ugyanúgy lehet vicces, mint tragikus, ugyanúgy lehet romantikus, mint valami középfajú dráma (az főleg), és bármilyen művészi izé ezeken belül értelmezhető, akkor a humor igenis lehet esztétikus. Már abban az értelemben, hogy ha Kantnak van igaza, és amit többször idéztem már ide (azaz szép az ami érdek nélkül tetszik), akkor tetszhet nekünk érdek nélkül, amit csak akarunk.

De mindeközben humorban szarul állunk. Egy olyan országban ahol az irigy hónaljmirigy a humor nagyágyúja, onnan igazából emigrálni kellene, azért legyenek már határok az ember életében. Hogy ezt azért már ne. Vagy hogy ha valakinek Besenyő Pista bácsi a vicces, akkor a kurva anyját neki, de ne menjen oda.

Szóval várnám én a magyar Russel Brand vagy Jack Dee feltűnését, de nem, nálunk mifelénk a prosztó bohócok aratnak, szóval a humornak van esztétikuma, csak nem errefelé kell keresni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése