2021. február 27., szombat

Meg váltás, meg történet

Szombat délután, és én már megint Star Warst nézek. Nem szándékosan, de a Viasaton három filmet tolnak le egymás után, nekem meg kell a tévé, mint civilizációs háttérzaj, meg hogy szóljon valami emberi hang a lakásban, ha már nincs kedvem magamban beszélni.
És akkor már miért ne lehetne ez az sztori, elvégre gyerekkorom valláspótló mitológiája. Ha már nem kaptam vallásos nevelést, a mesekönyveket meg lenéztem (tíz-tizenkét évesen már Dumas-t meg Stendhalt  olvastam), akkor marad a Tsillagok Háborúja, mint űropera,lovagregény és megváltástörténet. Plusz a dzsedik meg a Velükvanaz Erő, mert akkoriban Lukács György (nem a magyar filozófus, az amerikai filmiparos) még nem midikloriánozta össze a maga teremtette mitológiát, a dzsedik voltak a harcos zen buddhisták, ilyen shaolin jelleggel.

Közben meg van benne valami bizarrul keresztény vonal ahol eljő a Fiú, mint megváltó, csak ez esetben az atyát kell megváltania, aki viszont ha ne is egy bukott angyal (Lucifer itt az uralkodó), de a Messiás elbukott béta-verziója. Aki amúgy az űrnácik közé állt, hisz a birodalmiakról nehéz másokra asszociálni.

És mivel a Star Wars nem sci-fi, nem is kellett problémázni azon, hogy hangok vannak az űrben, hogy a lézersugár szemmel látható sebességgel halad vagy hogy Soloék hiperűr-ugrásokkal szelik át a galaxist (valamelyiket...), de nincs egy rendes fedélzeti számítógépük, ketten nyomkodják kézzel a gombokat, meg markolják a botkormányt, hogy mennyünkmá', ménemmegyünkmá? Ja, és mindenhol van mesterséges gravitáció, Threepio ötmillió nyelven beszél, de Artunak nem tellett egy beszédszintetizátorra, viszont egy porszívó kerekein is vidáman közlekedik a sivatagi homokban...

De mondom, ezek nem számítanak, Piroska sztorijánál sem kérjük számon, hogy a nagyival hogy élték  túl a farkas általi elfogyasztást, a ragadozó meg hogy nem ébredt föl arra, hogy épp egy érzéstelenítés nélküli hasi műtétet hajtanak végre rajta.
Úgyhogy most, ha véget ér a reklámblokk, nézem tovább a Birodalom visszavágot, mindjárt jön a  nagyon hülye Yoda, aki beleőrült egy mocsárba, mondjuk abba bárki más is...

Tablókép? (hu.pinterest.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése