2021. február 27., szombat

Fermi, Loeb és a való világ

Valamelyik portálon azt kérdezi egy "cikk" címe, hogy vajon ki nyeri meg a Való Világot. Jó, én azt sem tudtam, hogy ez a klasszikus trash-reality még létezik, így aztán nem csak hogy ne tudom, ki nyeri meg, de rohadtul nem is érdekel. (Mondjuk akkor sem érdekelne, ha tudtam volna róla, hogy ez a RTL valamelyik mellékvágányán még mindig fut.)

De hogy a való világot ki nyeri, azzal kapcsolatban vannak tippjeim. Vagy egy ma még nem is létező vírus, vagy az űrlények inváziós flottája, de ha egyik sem, akkor becsapódik egy kihalást okozó, nagyon nagy kődarab.
És hát nem biztos, hogy kár lenne értünk. Csak a mi galaxisunkban (a furcsa módon egy csokiszeletről elnevezett Tejúton, vagy Tejútban...?) lehet vagy ötvenmilliárd(!) olyan bolygó, ahol kialakulhatott a hozzánk hasonló szénalapú élet, biztos egy csomó helyen ki is alakult, és van jó sok, ahol a helyi intelligencia már eljutott a világháborúk, a tartós tej és a fiúzenekarok korszakáig.
Meg mire a komplett univerzum egy sötét, kihalt és néma hely lesz, még egy csomó idő van, hogy különféle civilizációk kifejlődjenek és elpusztítsák magukat, elvégre mindegyiknek lehet valamiféle életciklusa, így a miénknek is. Nem vagyunk itt az idők kezdete óta, és nem fogjuk látni az idők végét sem.

Persze relatíve keveset tudunk a világegyetemről, én különösen, mert nem oda jártam, hanem az ELTE-re. Lehet, hogy van isten, aki megrázta ezt a bazi nagy hógömböt, és feltette a polcra, meg lehet, hogy az egész ismert világ egy hologram egy sokdimenziós tér felületén, vagy elméletileg elképzelhető, hogy mindezt Festéktüsszentő Hapci Benő alkotta a zsebkendőjébe, egy különösen ködös őszi reggelen.

Igazából azért jó sci-fit fogyasztani, mert az intelligensebb alkotások tényleg komolyan eljátszanak hajmeresztő gondolatokkal is, miközben a szerzőket nem csesztetik szemüveges tudósok, hogy ez mégis mekkora baromság már.
A fentebb belinkelt 444-es cikkben amúgy pont erről van szó, hogy Avi Loeb a Harvard asztrofizikusa is kap hideget-meleget, mert felveti, hogy a pár éve észlelt furcsa üstökös, az 'Oumuamua, lehet hogy mesterséges tárgy. Legalábbis szerinte ez a bizonyítékok alapján a valószínűbb verzió.
Meg arról is beszél, hogy az idegen civilizációkat valamifajta űrrégészettel lehetne megismerni, mert nagyon kicsi az esélye, hogy pont velünk egy időben létezzenek. (Amúgy ez is a Fermi-paradoxonnal kapcsolatos elmélet, hogy lehetnek odakint valakik, de a "kapcsolat-ablak" nagyon szűk, évmilliárdok viszonylatában kellene összeállnia annak, hogy két két civilizáció ugyanabban a néhány száz, vagy néhány ezer évben van hasonló fejlettségi színvonalon, és kommunikációképesen. Vagyis már elég fejlettek ahhoz, hogy kapcsolatba lépjenek a másikkal, de még nem pusztították ki magukat...)

De tessék elolvasni a cikket, esetleg Loeb könyvét, ha már egy szégyenteljes tévéműsortól idáig asszociáltam magam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése