2021. február 20., szombat

Ormánypárti ajtó

Van-e ormánypárti ajtó? Nincs, ahogy kormánypárti sajtó sincs. A sajtó, abban a pillanatban, ahogy bármilyen "párti", már nem sajtó, csak  fizetett propaganda, permanens választási kampánykiadvány. Ami nem ugyanaz, mint az önkéntes (azaz nem fizetett) Malvinka nénik ájlávfelcsúti posztjai. Ők lelkesek, hülyék, és kedvenc pártvezérük képét teszik a kredenc üvege mögé, Jézus és Olajban Főtt Szent Jeromos közé.

De a sajtó, az újságírás (és e tekintetben mindegy, hogy print vagy online), nem lehet semmilyen párti, pártok csak diktatúrákban adnak ki lapot, igaz akkor többet is, hátha az alkoholista értelmiségitől a téeszparasztig elég sokan beveszik, hogy emberek, itt sokszínűség van. Pedig egy frászt, ha egypárti rendszer, akkor minden lap pártlap, ha van még demokrácia, akkor meg a kurvára érdektelenek a pártközlönyök. Egy valamiféle kritikai (Habermas még úgy mondta: polgári) nyilvánosságban alapvető, hogy egyes orgánumoknak lehet eszmei elkötelezettsége, de nem lehetnek kitartottjai a bármilyen hatalomnak. (Mellékszál: egy normális demokráciában az ellenzék is hatalmon van. Mert bent ülnek képviselői a törvényhozásban, mert szerepe van a közéletben. Mi nem vagyunk normális demokrácia.)

És ekkor jön Kakadu Péter kükümminiszter, és egy román tévének adott interjújában olyat szól, hogy nem elégedett a kormánypárti sajtó olvasottságával. (Merült fel mindez a Klubrádió kapcsán.)
Hát kedves Pítör nertárs:
- Kormánypárti sajtó ugyebár nincs. Ellenzéki sincs, ha az pártsajtó, azaz lehet a cucc kormánykritikus, de kormánybarát is, ha őszinte véleményeken és értékítéleteken alapul, de ha pártházból/ minisztériumból jön az utalás meg a megrendelés, az ugye nem sajtó.  Mint ahogy a teszkós újság sem az.
- Az olvasottsághoz minőségi tartalom kell, de ahhoz meg az, ahogy a szövegipari betanított munkásaitok legyártják a szokásos propagandát (tematikák: gyurcsánytakarodj, cicitvillanott, nagymagyarország-alakú rántotthús) kurva kevés.
- Nem a sajtót kéne uralni, hanem jól kormányozni, akkor esetleg nem kellene közpénzmilliárdokkal tömni, egy nagyjából mindenki által lenézett, és nagyon kevesek által fogyasztott sajtó-konglomerátumot. (És akkor ebbe még benne sincs a "közmédia" eposzi jelzőjű, kormányhitű 0-24 nagytestvérezés évi 100 milliárdos számlája.)

Kakadu miniszter ellenben annyit bír mondani, hogy fake news. Na ja, ezt legalább ismeri, komoly megrendelője a terméknek...

papaigabor.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése