2017. május 27., szombat

Nyelvében fél

Erdogan török elnök és wannabe diktátor betiltotta az aréna szó használatát a sportlétesítmnyek nevében, mert a régi rómaiak népszórakoztatás jellegű vérfüdőkre használták az arénákat, és az mégis csak tűrhetetlen, hogy mindenféle focisták meg kosárlabdázók ilyen szörnyű emlékeket idéző helyeken népszórakoztassák a közönséget. Még a végén mészárlás lesz egy leppatanóból és oroszlánokkal tépetik szét a lesen lévő védőt. (Ezt muszáj volt beszúrnom, mert tegnap végre megtudtam mi a fene az a les - már azon kívül, hogy magas fa izé, ahonnan ártatlan és fegyertelen állatokat mészárolnak felfegyverzett seggfejek - ami igazán szép egy tőlem, aki életében még nem nézett végig focimeccset, de legalább nem is érdekli az egész.)

Édekes amúgy hogy a török főfaszinak az örmények ellen elkövetett újkori népirtás például annyira nem fáj, hogy Törökországban beszélni is tilos róla, de orchidea-finomságú lelke beleremeg, ha a galdiátorviadalokra gondol, és mint minden rendes diktátor, nem létező problémákat próbál megoldani, hanem szavakat (és ezen keresztül persze gondolatokat) igyekszik betiltani, ami nyilván egy nettó marhaság, hiszen a nyelvvel sok mindent lehet tenni, de a hatalmi parancsra valahogy kevéssé érzékeny. Hisz a nyelv az a mód, ahogyan egymással kommunikálunk, és sem az Akadémia, sem a kormány nem mondhatja meg, mlyen szavakkal és fogalmakkal gondolkodjuk és beszéljjünk másokkal. (Mert George Orwell disztópiája, az 1984 újbeszélje és duplagondolja bár fenyegető rémkép, de valóság csak egy valóban totális diktatúrában lehet, olyan meg nincs, bármit is mondjanak a gyíkemberező paranoiások.)

Az viszont nem teljesen világos, miért pont az aréna szó verte ki erdogannál a biztosítékot. Ennyi erővel be lehetne tiltani a tábor szót is, hisz emlékszünk még Auschwitzra. (Tényleg, nem is értem, a németek miért nem találtk ki valami jobb nevet a lager sörre, elvégre kulturális érzékenység is van a világon...)

Vagy megpróbálhatná kiírtani a trágárságot komplett, figyelmen kívül hagyva annak létező irodalmi stílusértékét, hisz a trágárnak tekintett szavak forrásvidéke a szex, a prostitúció, a vérfertőzés, a salakanyagok ürítése és Isten teológiai pozíciója, illetve ezek változatos kombinációi. Az viszont világos, hogy trágárság mindig lesz, ha nem lehet leírni/kimondani azt hogy fasz meg picsa, ha nem lehet a teremtőt negatív értelemben emlegetni, akkor majd a fütyi meg a punci lesz a trágárság csúcsa, és azt kell majd üldözni a törvény erejével, mert akármilyen kiterjedésű is a nyelv adott pillanatban, mindig van neki széle, mindig vannak olyan szavak, melyek kijelölik a határokat, hogy na ezt már mégsem kellene. És ha majd a fütyi is be lesz tiltva, dühös fociultrák arra szólítják fel ordítva a bírót, hogy kapja be a bögyörőjüket, anyuka tévé előtt meg befogja a gyerek fülét, mert ezek a mocskosszájú alakok ilyen vérlzító trágárágokat üvöltöznek. Így mondjuk el lehetne jutni az orwelli példázathoz, mikor is évről évre egyre vékonyabbak lesznek a szótárak, de ehhez még annál is diktatúrább helyzet kellen, amiről erdogan csak nedves álmaiban vizionál.

Esetleg tiltsuk be a kereszténységet, elvégre keresztes háborúk plusz szent inkvizíció egyenlő szovjeturalom (csak egy másik szakállas forradalmárral a zászlókon), plusz a római arénákban gyakran léptek fel keresztények is, főleg állateledelként, és hát ez is micsoda rémes konnotáció már...

Mióta azt mondták hogy cukorbeteg vagyok, én betiltanám az összes karamellás-mogyorós csokit, azok reklámjait, sőt a szóösszetétel kimondását is, elvégre micsoda dolog, hogy ezek a karamellás-mogyorós rohadékok naponta provokálnak a boltban, meg a tévében. Márpedig az enyém mára már népbetegség, a demokrácia meg ugye népuralom, és csak azért nem követelek szigorú anticsoki-terrrort, mert azért kapni édesítőszerrel kszült csokoládét is, többek közt kókuszosat, ami elég ok arra, hogy megmeneküljön a világ. A sztívia az emberiség harmadik legnagyobb találmánya a science-fiction és a szeletelt kenyér után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése