2017. május 13., szombat

Zárvány

A párom már többször reklamált, hogy csináljak valamit a lakásajtó felső biztonsági zárával, merthogy kintről nem lehet nyitni, és ha én belülről rutinból ráfordítom, akkor hiába van kulcsa a lakásomhoz, marad a lépcsőházban. Mondjuk ott sem rossz, télen fűtik és nem esik be az eső, valamint szimpatikus kutyák átmenő forgalmát is lehet élvezni, de valahogy mégsem az igazi. Úgyhogy nekem meg kellene csinálnom a zárat.

Nekem, aki azért mégis csak bölcsész vagyok (és nem puszta lustaságból nem lettem mérnök, hanem a totális alkalmatlanság okán) ez reménytelen kihívás, én a biztonsági zárat maximum mondatba tudom foglalni, egyeztetem számban személyben, eltalálom az alanyi vagy a tárgyas ragozást, lefordítom az egészet angolra, de arról például gőzöm sincs hol lehetne egyáltalán szétszedni a cuccot. Na nem mintha azzal előrébb lennék, egy szétszedett zárat én legfeljebb esztétikailag tudok értékelni, de hogy mi a baja arról nyilván gőzöm sincs, nekem az szép vagy nem szép, de semmiképp sem műszaki probléma, azt nem látom bele a szerkezetbe.

Így aztán maradna a népi varázslás mint lehetséges javítási mód, de sajnos nem ismerek egyetlen fém- és záripari ráolvasást sem, meg mit is csinálnék, ha azt olvasnám egy szakszerűen sámánisztikus leírásban, hogy holdtöltekor kenjük meg a problémás alkatrészt egy fekete kecske zsírjával? Ugye még ott tartot hogy nem tudom melik a problémás alkatrész, a gépzsírról amit a szekrény aljában találtam meg nem tudom eldönteni hogy milyen állatból származik. Valamilyen olajszármazéknak nézem, úgyhogy valószínűleg páfrányfenyő plusz dinoszaurusz lenne az eredeti összetétele, meg százmillió év, de ennyi idő távlatából már kideríthetetlen, hogy milyen színű volt a dínó, illetve hogy milyen holdállásnál múlt-e ki elég szakszerűen. E nélkül meg zárat javítani eleve lehetetlen, neki sem állok.

Vagyis mostanában inkább próbálom nem ráfordítani belülről  zárat, ne adj' isten meghallani a csengőt. Ehhez persze memoriajavító vitaminokra és korszerű fültisztító szerekre lesz szükségem, ezek persze csak némi életmódváltozás esetén hatékonyak, vagyis keresni kell valami kímélő de aktív sportot,de hát így jár az aki még nem látott zárat belülről. És nem is akar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése