2015. november 15., vasárnap

A legalja

Hogy az emberek mennyire nem látnak ki a saját fejükből, arra szép példa az itt látható bejegyzés, vagy épp ez. Van akinek a párizsi merényletek kapcsán is csak az jut eszébe, hogy rohadjon meg minden francia, ezek csinálták Trianont. (Tényleg, az ilyen arcok tudják egyáltalán, mi az a Trianon, vagyis hogy a Versailles-i palota-komplexum egyik része? Így Trianont valójában kőművesek csinálták... Affene, megint a konteóknál vagyunk, hisz nyilvánvalóan nem rabszolgák építették, hanem szabad kőművesek, és most már tudjuk miért...)

A saját fejünkből ki nem látás amúgy szép emberi tulajdonság, a legtöbben tényleg a saját fejükben kavargó zűrös és töredékes valamit fogadják el a valóság abszolút érvényes lenyomatának. Így ha ő azt olvasta, hogy Hitler jó ember volt, csak valami világösszesküvés démonizálja, akkor az úgy is van, ellenkező információ bevitelére nincs is szükség, csak összezavarná. Az előítélet klasszikus logikája mentén eleve kerülnek mindent, ami nem illeszthető be könnyen és hézagmentesen addigi hiedelemvilágukba.
Persze mindannyian így vagyunk ezzel, csak épp vannak patologikus változatok is, és ezek aztán igazán remekül tenyésznek a netes fórumokban, a reflexből trianonozó ostobától a Hitler feltámadását kívánó elmeroggyantig. De a legsúlyosabbak mégis azok, akik en bloc kiirtanák az összes menekültet, biztos ami biztos alapon,valami szörnyű kínhalált szánva nekik, mert akkor megnyugodnának, és vegetálhatnák tovább az agyhalottak egyszerű de unalmas létét.

Történelmileg talán eléggé megalapozott az az álláspont, hogy a párizsi (londoni, madridi, mumbai etc.) merényletekre a lehető legrosszabb reakció a hisztérikus kardcsörtetés meg bizonyos csoportok kollektív bűnösségének kinyilvánítása, hisz milyen értékek nevében szólal meg az, aki napalmot dobna az összes menekültre? Ő csak azért nem tömeggyilkos, mert nincs fegyvere, vagy csak a fotelből ennyire harcias? Mindegy is, ez a mentalitás hosszú távon már az ember alatti szintre vezet, oda, ahol az iszlám állam bomlott agyú fanatikusai működnek. Akik nem mellesleg pont ezt szeretnék, a maguk szintjére rántani le mindenki mást. Egyelőre részsikereik vanak, de még nem állnak nyerésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése