2015. november 26., csütörtök

Status quo

Észak-Korea régóta amolyan freak-show a nyugatiak számára, nem látszik szándék a világ per illanat talán legocsmányabb diktatúrájának külső megdöntésére, időnkét lehet rémüldözni azon, hogy gyerekek halnak éhen árvaházakba, meg hogy a rosszul teljesítő tábornokokat légvédelmi rakétával végzik ki. Aztán minden megy tovább a megszokott módon, az elmebeteg rendszer tovább termeli elmebeteg szemétségeit, folyik a vér, nyomul a nyomor, mi meg jól megvagyunk itt magunkban, és bár nekünk sem fenékig, mégis elégedetten dőlhetünk hátra, hogy hát ezekhez képeset nekünk még ugye...

Ennek szellemében állnak az észak-koreai hírekhez a hazai portálok (ez esetben épp az origo, de lehetne bármelyik) kommentelői, akik - Rejtővel szólva - egyáltalán nem felebarátok, hanem egészen barátságtalanok. Az aktuális hír, hogy gyakorlatilag kötelezővé tették a férfiak számára kimdzsongun hajviseletét, a nőknek meg kedvetlen feleségéét, ami nyilván beteg dolog, de a derék kommentelők rögtön idomulnak ehhez a színvonalhoz. Egyikük azonnal cigányos vonásokat fedez fel a diktátor arcvonásaiban (na ehhez mekkora beszűkültség kell...) a másik viszont megemlíti, hogy de ott aztán nincsenek terroristák meg migránsok. Hát ja, ha az állam magához ragadja a terror eszközét, az két dolgot is eredményez, egyfelől külön terroristákra már nincs is szükség, másfelől meg oda nyilván a kutya sem akar bevándorolni, drótkerítés persze ettől még kell, csak épp a még ki nem irtott lakosság otthontartására.

Belegondolva, nagyjából az iszlám állam is valami hasonlót szeretne, csak ők fordítva álltak neki, adottságaiknak megfelelően, Vagyis esetükben nem egy állam kezd el terroristaként viselkedni, hanem terroristák szeretnének államként, bár ez egyelőre csak az elnevezésükben működik száz százalékosan. (Illetve ott sem, a franciák pl. következetesen Daesh-nek nevezik az egyik arab rövidítése alapján, pont azért, hogy ne ismerjék el „államiságát“.)

Észak-Korea viszont kétségtelenül állam, melynek vezetőit persze szívesen félreállítanák a nyugati hatalmak, csak hát Oroszország, meg Kína (főleg Kína) ezt annyira nem szeretné, és tudjuk, hogy a kínaiak mennyien vannak, szóval ha ők akarnak valamit, az nagyon akarva van. Ha meg nem, akkor felejtsük is el, pár millió ember nyomora nem ér annyit, hogy a kínai főpárttitkár ingerülten összevonja a dzsídípíjét, mert azt megérzik az usákok is, és a végén Butch Kansasból nem tudja megvenni az új, pornómeghajtású utcai Hummerjét.

Így aztán minden marad a régiben, kimirszen unokája tovább diktátorkodik egészen korai haláláig, amit persze nem egy tökös titkosszolga vagy egy lánglelkű forradalmár golyója okoz majd, simán szívrohamot kap zabálás közben,vagy agyvérzést egy állami prosti karjai között, aztán jöhet az XXL-es koporsó, meg az utódlási harc. Mim meg itt  csak azon csodálkozunk, hogy ez a zsírdisznó miért hord egy korábbi szíjjártópéter-frizurát? (És hogy húsz év múlva nálunk is kötelező lesz-e?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése