2015. november 19., csütörtök

Teminus technicus

Ma halottam egy interjúban valami terrorista-szakértőnek nevezett pasitól, hogy az iszlám terroristák (mondjuk muszlim terrorista lenne a helyes, de még inkább az iszalmista) baketrológiai fegyverekkel támadhatnak legközelebb. És többször is elmondta, hogy bakterológia. Pedig a bakterológia az szerintem vasutastan, a forgalmisták fiziológiai, pszichés meg főleg szociokulturális sajátosságaival foglalkozó tudomány. (szakirodalom: Terepmunka a bakterek földjén, Mítoszok a sorompó árnyékában, "Hogyha elindul a vonat" - Bakter népköltészet) Amire emberünk gondolt az nyilván a bakteriológia, bár még így sem az igazi, hisz nyilván nem baktérium-tudományi fegyverre, hanem baktérium-fegyverre utalt volna, ha már szőrszálat hasogatok a kakán is csomót keresve (hisz mi mástól is lenne rajta csomó, ha nem valami csúf baktérium-fertőzéstől).

De az ilyen magabiztos félremondások közül mégis csak az volt a klasszikus, mikor Pokorni Z. (akit a fideszes értelmiségi példájaként szokás emlegetni, nyilván mert szemüveges, de nem a szíjjártópéteri értelemben) azt mondta, hogy néhány egyetemi szak lehet hogy tényleg felesleges. Minek is kellene példának okáért balneológusokat képezni - vetette fel a tanárurasan öregedő demokrata - mikor a jelen geopolitika realitás az, hogy nem egyszerűen nincs tengerünk, de nem is várható, hogy lesz, így a bálnafelhozatal elenyészőnek mondható.

Aztán persze rajta röhögött a gonosz, Soros által pénzelt, posztliberális-protokommunista sajtó, hogy a balneológia az egy orvosi szakterület és gyógyvizek terápiás alkalmazásával, hatásaival foglalkozik. (Mint az közismert - tenném hozzá, mint Safranek a Macskafogóban, és teszem is, elvégre itt nincs Mr. Teufel, de még tejfel sem a hűtőben, borotválkozás közben meg nem tudom megvágni magam, ahhoz először is borotválkozni kellene...)

A tanulság pedig csak annyi, hogy addig beszélj ameddig a szókincsed ér, kivéve ha biztos vagy benne, hogy a hallgatóságod butább nálad. Akkor ugyanis mondhatsz bármit, sőt ha igazán rájuk akarsz ijeszteni, mond azt, hogy empiriokriticizmus. És hozzátehetjük egy régi (és méltán utált) főiskolai tanárom gyönyörű, és teljesen öncáfoló kijelentését: "Nem karok itt terminus technicusokkal dobálózni!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése