2016. június 12., vasárnap

Apály

Basszus, már igazi hírek sincsenek, értem én, hogy hétvége van és vészesen közeleg a nyári uborkaszezon, de a hírportálok máris a fociebével kovászolják magukat, hogy stílben maradjak. Sokat, nagyon sokat kell görgetni lefelé, mire az ember valami valódi hírhez jut, de sokszor az is másodlagos frissességű, én meg itt ülök kiszáradva, pedig a világban történnek dolgok a kicseszett focin kívül is, csak a sok kocka a szerkesztőségekben – úgy tűnik – focirajongó is, és ez mindent eldönt. Ők a kapuőrök és véleményvezérek, és azt hiszik, hogy mindenkit ez az ostoba játék/üzlet érdekel, pedig szerintem az eleve csak a populáció relatív kisebbsége. A környezetemben például senki sem néz focit, nyilván megfelelően választom meg a szociális környezetem, ha már ruházatomat rendszerint képtelen vagyok.

Az legalább vicces, hogy a fociebé híreinek lassan csak kisebb része szól az unalmas füvön labdakergetésről, és sokkal több izgalmas anyag van az ultrákról, hogy mekkora bunyók voltak az egyes társaságok között, harmadiknak mikor szálltak be a rendőrök, és kinek lett jó az édeshármas végén. Ez már valami, mint a királynő születésnapján összeeső gárdista kapcsán valaki megjegyezte egy kommentben, ez a nyamvadt itt hőség nélkül is beájul, miközben az angol drukkerek hajnalig verik a francia rendőröket...

Ezek az utcai harcok legalább két dologra jók: egyrészt ha az agresszív félagyúak agyonverik egymást, arányaiban javul a normális emberek részvétele a társadalomban, másrészt pedig egyre többeknek jut eszébe, hogy hagyni kéne a fenébe ezt a futball nevű izét, mert lehet, hogy most még nagy üzlet, de így egyre kevésbé lesz az. A csendes többség nálunk már eleve nem jár meccsre (hiába a csillió forintos stadionok), hisz ki akarna véres fejjel hazamenni egy relatíve szar szórakozás után. Na most, ha ez európai trend lesz, akkor végre lehet normális autóversenyeket nézni a sportcsatornákon, amiken most mindig foci megy, ehhez mondjuk az is kellene, hogy a nagy európai klubok is a magyar szinten játszanak, és hasonló korrupciós együtthatóval működjenek, úgyhogy lehet, ez mégsem jön össze. Én meg próbálok többet nem írni erről a fociizéről, bármennyire is az arcomba tolják...

De a hírek változatlanul hiányoznak, az nem hír, hogy a 10-es buszon bunkó a sofőr, hogy valaki a lépcsőházban megint kelkáposztát főz vagy hogy a sarki szupermarkecban megint pontgyűjtő akció van plüss vackokért, amik rondák, drágák és semmi szükségünk rá, de legalább a kutyák félnek tőlük. Egyszerűen eltűnt  nyitóoldalakról az Iszlám Állam, az amerikai elnökválasztás, az orosz-ukrán konfliktus, de a felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy még a napi kormányzati lopások is szünetelnek, pedig biztos nem, csak momentán senkit nem figyel rájuk. A foci mellet csak bulvárhírek férnek el, forgatják a Rocky 27-et, új melle van Rachel Nobodynak, megvertek egy parkolóőrt Budapesten (bár ez már lassan nem hír), megette a jobb kezét a kaliforniai dzsungelben eltűnt cserkészvezető, ilyenek. Meg persze a lelőtte, megerőszakolta, lecsukták, elítélték, kivégezték, nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Ráadásul nincsenek rendes véleménycikkek, illetve csak arról a labdajátékról (én le nem írom még egyszer, hogy foci...uppsz...), politika, gazdaság, kultúra csak azon keresztül értelmeződik, hogy rohadnának meg a hülye angolok, akik kitalálták. Feltalálták a gőzgépet, a vasutat (inkluzíve az ipari forradalmat), a bélyeget, a cementet meg a táblás csokit, miért kellet még ezt a hülyeséget is kitalálniuk??? Álltak volna meg az angolnakocsonyánál meg a postakocsi-hálózatnál, egyáltalán, honnan volt annyi idejük, hogy felfújt bőrgolyókat rugdaljanak? Ezt biztos azoknak a beltenyésztett, degenerált arisztokratáiknak köszönhetjük, akik két feudális kizsákmányolás között igen ráértek, de már unták a krikettet.

Mindegy, majd elmúlik ez is, és lehet újra dagonyázni a politikai hírekben, ami egy magamfajta függőnek igen fontos, de legalább nem lényeges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése