2016. június 6., hétfő

Válaszd az életet!

Jövőre jön a Trainspotting kettő, és én ennek igen örülök, a film az egyik legnagyobb kedvencem evör, egyszer rég vettel Londonban menő pólót is, amire Renton híres monológja van írva, azóta is irigyli majdnem mindenki. Choose life...



Irvine Welsh amúgy már jó rég, 2002-ben megírta a folytatást Pornó címen, bár szerintem aa filmváltozatnál ezt még Danny Boyle sem meri majd bevállalni, meg hogy néz az ki a mozipénztárnál, amikor hangosan és jól tagoltan kérsz két jegyet a Pornó filmre. A szereplőgárda amúgy ugyanaz, mindenki rábólintott, énmeg alig várom majd, nyilván most most még korai lenne lelkesedni, bár már forgatják.

A film amúgy annyira bejön, hogy kitöltöttem valami netes kvízt is róla, tízből tíz, és még gondolkodnom sem kellett a válaszokon, nem véletlenül láttam tizenhétszer legalább minimum átlagban. Miközben az egész arról szól, hogy lecsúszott skót drogosok csúsznak tovább le, a  film legalább felerészben konkrét videoklipekből áll, félúton van a tragikus és a gusztustalan között, pedig csak fele olyan kegyetlen mint Welsh eredeti regénye. (Mondjuk a Pornó is elég durva, nyilván ez is valami kalóriamentesebb változatban kerül majd vászonra, de ettől még üthet, mint az elődje, hacsak a Trainspotting kult-státuszát nem értékelő tinik, majd azon azon röhögnek, hogy nemá, az Obivan Kenobi! Analóg mellékszál, hogy amikor annak idején a kaposvári színházban, Dürrenmatt Nagy Romulusának a végén bejött Kulka János mit Odoaker germán fővezér, amúgy ballonkabátban, a nézőtér nyugdíjas tagozata egy emberként sóhajtott fel, hogy jé, a Mágenheim doktor... )

Bár Ewan McGregor van annyira jó színész, hogy ez ne legyen gond, bár van az a kolinförszi értelemben vett kolinförsszitisze, hogy nagyjából mindig ugyanazt a figurát játssza, de hát Renton az amúgy is ő, így elég ha magát adja, és nem vigyorog túl sokat hülyén. Nehéz lesz, de nem megoldhatatlan.

P.s. Maris kedvéért, a házi fotóstúdió bemutatja: Kutya Zokniban. (Remélem látszik...)


2 megjegyzés:

  1. Hehe, a zoknis kutya! Jól megnéztem, ha már direkt a kedvemért mutogatod :-D

    A Trainspottingot én is jó párszor láttam, azt meg szerintem össze se tudnám számolni, hogy hányszor hallgattuk meg a másolt kazettáról készült másolatkazettát :-D A nemértékelő tinik ezt szerintem már értelmezni se tudják :-D Ja, és a könyvet én anno még in inglis is megvettem, más kérdés, hogy beletört a bicskám, és ha jól emlékszem, sose sikerült végigolvasnom, na de szép próbálkozás volt mindenesetre.

    VálaszTörlés
  2. Angolul olvasni reménytelen, Welsh olyan szlenget használ, amihez külön szótár kellene, mondjuk néha még a magyar fordításhoz is...

    VálaszTörlés