2016. június 17., péntek

Hungarian Red Gold

Hurrá, hungarikum lett a pirosarany (tudom, tudom tulajdonnév, de mára gyakorlatilag köznevesedett) meg az Erős Pista, én nem is értem miért vártak velük idáig. A pirosarany (és féltestvére a gulyáskrém) csodálatos termékek: majd’ minden magyar konyhában megtalálhatók, marketingre gyakorlatilag nem kell költeni (látott már valaki pirosarany-reklámot?), túlélték a rendszerváltást és valószínűleg túlélnének egy atomháborút is. Szinte látom, ahogy Mad Max-stílusú benzines banditák csapnak össze egy pirosarany-szállítmány fölött, mert a tubusok a legértékesebb csereeszköznek számítanak a Határvidéken.

Én egyszer próbáltam meg a gulyáskrémből gulyáslevest készíteni (hisz igazából csak szendvicsek esetében van értelmezhető gasztronómiai funkciója), és e formájában jelentős tömegpusztító fegyvernek bizonyult, nincs az a pocsék por- vagy konzervleves, amit nem múlna alul súlyosan. Csak irtózatos mennyiségű csilivel volt fogyasztható, de addigra már nem volt semmilyen íze, szimplán csak fájt, és hát egy levestől azért ennél többet várok. De legalább is mást.

dettcris.com

Hungarikum lett amúgy még a tiszai halászlé, az egri bikavér meg a dobostorta, de a legviccesebb az hogy a mirelittermékek is, nyilván más országokban nem szoktak dolgokat fagyasztani, egy átlag angol vagy francia biztosan nem tudná értelmezni a fagyasztott meggyet vagy borsót. Bár rémlik, hogy valami amerikai filmben én a múltkor láttam fagyasztott borsót, de az is biztos magyar volt.

Meg hungarikum lett a Kék-túra is, hát mi más is lehetett volna, ausztrikumnak vagy szlovákikumnak (ezt hogy kellene írni, te jó ég...) nehezen lehetne eladni. De ha már ez van, nem kellene itt megállni, én javaslom, hogy legyen hungarikum Somogy megye is, elvégre más országban ilyen nincs, és ha bevált, majd jöhetnek a többi megyék is. Persze csak hungarikum erősorrendben, azaz számítana a szűklátókörű provincializmus, az intézményesített korrupció, a lepusztult infrastruktúra és a jelentős munkanélküliség is. Lehetne hungarikum még a buszon kihangosítóval zenéltetett mobil, a csalamádés hamburger, a Sanco Panza Aréna (vagy hogy hívják) valamint a szíjjártópéteri értelemben vett, vajnatímeával súlyosbított rogánantalné.

Egy idő után minden hungarikum lenne, még a Jobb Twix is (a bal nem, az valami blosevik trükk), ami természetes ott, ahol naponta többször még én is beleszaladok a Burzsoá márkájú kozmetikumok reklámjaiba. Csak hogy tudjam, mi ma a trend.

3 megjegyzés:

  1. NINCS pirosarany a konyhámban, jóvan? :-D És gulyásrém se sincsen.

    De Somogy megye hungarikumosítását támogatnám, olyan tényleg nincs több.

    VálaszTörlés
  2. Hű, ezek nálam se nincsenek. Viszont Pista ami erős az van, megkezdett és három Édes Anna, amiből kettő bontatlan.
    A konyhám magyar, míg a környék osztrák, de csak egy kis ideje.

    Üsse kő, kiállok a kezdeményezés mellett, de csak, ha a következő Zala lesz. :-)

    VálaszTörlés
  3. Akinél nincs pirosarany, az nem magyar, pont! Nálam csak szójaszósz van, bakker...

    VálaszTörlés