Hurrá, hungarikum lett a
pirosarany (tudom, tudom tulajdonnév, de mára gyakorlatilag köznevesedett) meg
az Erős Pista, én nem is értem miért vártak velük idáig. A pirosarany (és féltestvére
a gulyáskrém) csodálatos termékek: majd’ minden magyar konyhában megtalálhatók,
marketingre gyakorlatilag nem kell költeni (látott már valaki
pirosarany-reklámot?), túlélték a rendszerváltást és valószínűleg túlélnének
egy atomháborút is. Szinte látom, ahogy Mad Max-stílusú benzines banditák
csapnak össze egy pirosarany-szállítmány fölött, mert a tubusok a legértékesebb
csereeszköznek számítanak a Határvidéken.
Én egyszer próbáltam meg a
gulyáskrémből gulyáslevest készíteni (hisz igazából csak szendvicsek esetében
van értelmezhető gasztronómiai funkciója), és e formájában jelentős tömegpusztító
fegyvernek bizonyult, nincs az a pocsék por- vagy konzervleves, amit nem múlna
alul súlyosan. Csak irtózatos mennyiségű csilivel volt fogyasztható, de addigra
már nem volt semmilyen íze, szimplán csak fájt, és hát egy levestől azért ennél
többet várok. De legalább is mást.
dettcris.com
Hungarikum lett amúgy még a
tiszai halászlé, az egri bikavér meg a dobostorta, de a legviccesebb az hogy a
mirelittermékek is, nyilván más országokban nem szoktak dolgokat fagyasztani,
egy átlag angol vagy francia biztosan nem tudná értelmezni a fagyasztott
meggyet vagy borsót. Bár rémlik, hogy valami amerikai filmben én a múltkor
láttam fagyasztott borsót, de az is biztos magyar volt.
Meg hungarikum lett a Kék-túra
is, hát mi más is lehetett volna, ausztrikumnak vagy szlovákikumnak (ezt hogy
kellene írni, te jó ég...) nehezen lehetne eladni. De ha már ez van, nem kellene
itt megállni, én javaslom, hogy legyen hungarikum Somogy megye is, elvégre más
országban ilyen nincs, és ha bevált, majd jöhetnek a többi megyék is. Persze
csak hungarikum erősorrendben, azaz számítana a szűklátókörű provincializmus,
az intézményesített korrupció, a lepusztult infrastruktúra és a jelentős
munkanélküliség is. Lehetne hungarikum még a buszon kihangosítóval zenéltetett
mobil, a csalamádés hamburger, a Sanco Panza Aréna (vagy hogy hívják) valamint
a szíjjártópéteri értelemben vett, vajnatímeával súlyosbított rogánantalné.
NINCS pirosarany a konyhámban, jóvan? :-D És gulyásrém se sincsen.
VálaszTörlésDe Somogy megye hungarikumosítását támogatnám, olyan tényleg nincs több.
Hű, ezek nálam se nincsenek. Viszont Pista ami erős az van, megkezdett és három Édes Anna, amiből kettő bontatlan.
VálaszTörlésA konyhám magyar, míg a környék osztrák, de csak egy kis ideje.
Üsse kő, kiállok a kezdeményezés mellett, de csak, ha a következő Zala lesz. :-)
Akinél nincs pirosarany, az nem magyar, pont! Nálam csak szójaszósz van, bakker...
VálaszTörlés