2016. június 1., szerda

Atomot nekünk?

Nem tudom miez a kattanás a kormánynál az atomerőművel, azt se tudja még senki, húsz év múlva mennyi áramot használunk majd fel (valószínűleg kevesebbet, sokkal több kütyüt már nincs hova dugni, viszont ezek egyre takarékosabbak). De legalább Vlagyimir Vlagyimiroviccsal jóban lehet lenni, ami nem jó, de a felcsútinak hasznos, nekünk meg majd az unokáink is fizetik Paks Kettőt, ami eleve úgy hangzik, mint a helyi fociklub tartalékcsapata. Csak drágább, sokkal, pedig ha valahol tolnak állami pénzt a fociba, az lángoktól ölelt kis hazánk.

De valahogy a legtöbb ember ingerküszöbét nem visz át ez az egész, mit nekünk Csernobil meg Fukusima, mi nem félünk az atomerőművektől és nyereg alatt puhítjuk a házipálinkát. Kivéve persze Ilonka nénit a másodikról, akinek a legkisebb unokája betanított részecskefizikus, és azzal rémítette meg, hogy benne is van atom, sőt igazából teljesen atomból van, ez utóbbiban mondjuk enyhén kételkedik, de rágyújtani már nem mer, nehogy felrobbanjon benne az atom. Mert az rémlik neki, hogy valahol Kínában van egy Hirosimanagaszaki nevű város, ott felrobbant az atom, és azóta is rákos csecsemők születnek rákosan, akik a halott anyjuktól lettek rákosak még a születésük előtt. Vagymi. De a lényeg, hogy az atom rossz, a geotermikus energia meg menő, csak ezt a pártvezér és kancellár nem így látja, ám ő meg egy szakállas farmerdzsekis jófejből lett egy öregedő, széthízott fejű ostoba despota.

Tényleg, a felcsútinak miért nem elég a csúti kisvasút meg a stadion, mitől gerjed pont az atomerőműre? Oppenheimereset játszott gyerekkorában? Valószínűtlen. Inkább arról lehet szó, hogy háromezer milliárd forintos (te jó ég!) beruházásnál iszonyú sokat lehet lopni. Képzeljük el, szolidan csak tíz százalékot nyúlnak le a haveri cégek  (akik persze vissza is csorgatnak belőle a fideszkádéenpés zsebekbe), az a háromszáz milliárd, még mindig elképzelhetetlen egy magamfajta alkalmazottnak. Buszbérletre átszámolva nyilván több ezer évre elég lenne, de nem számolom át.

És akkor még semmi arról, hogy egy darabig együtt működnének a mostani meg az új blokkok, annyi áramot termelve, amennyit nem tudunk hova rakni (az áram nem szén, kurva bonyolult tárolni, nem lehet beborítani egy gödörbe, hogy ha majd kell, veszünk ki belőle...), de legalább majd rendeletileg előírják, hogy mindenki onnan vegyen, kinyírva a megújuló források fejlesztését. Aztán a mostani blokkok leállnak, ezermilliárd lesz csak elbontani őket, meg ki kell találni, a következő százezer évben hova suvasztjuk el a nukleáris hulladékot. De semmi gond, a felcsúti úgy néz ki, hogy százezer év múlva is miniszterelnök akar lenni (én ehhez mondjuk javasolnám a pálinka meg a kalbász fogyasztásának csökkentését), és ugye ő problémát csak akkor érzékel ha már nagy a gáz, és csak akkor akarja megoldani, bár ez rendszerint nem megy neki.

Ő csak egy politikai kommunikációs terméket árul, a világhoz nincs köze, a sajátjáról beszél, ez meg nekünk baromi sok pénzbe kerül. Valaki dobjon már rá egy egy személyre szabott atombombát. Ha már úgy bírja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése