2017. május 7., vasárnap

Érettség

Most olvasom hogy holnap lesz magyarérettségi: Nekem ez meglepő, olyan régen érettségiztem nyilván, hogy már nem is rémlik, mitől volt olyan fura '92 májusa. Arra viszont határozottan emlékszem hogy magyarérettségin Arany Jánosról írtam valamit, hogy mit azt fél órával később már magam sem tudtam volna, egyfelől mert az akkori érettségi dolgozatok debilitása elég magas szintű volt (mire gondolt a költő aki mikor született? namire gondolt az a kurva költő?), meg már akkor is ritka rondán írtam kézzel, igaz még csak formai, nem tartalmi szempontból. (De bazmeg azóta, tartalmilag sem vagyok egy elcseszett matyóhímzés.)

De manapság persze más a magyarérettségi, egy rejtvényújság IQ-tesztjére hajaz, ez persze nem baj, egyfelől sokkal jobb a kretén verselemzéseknél, másfelől meg talán mér valamit, úgyhogy menjen csak, amíg nem egy tévéújság horoszkópjára emlékeztet, nagy baj nem lehet. Ámde tartok tőle hogy a jelenlegi keresztény-konzervatív-gumicsizmás kurzusnak ez nagy kompetencia-alapúság nemigen jön be, először is a kompetencia az valami kínzóeszköz lehet amivel kockás inges bölcsészek szadizzák a rendes magyar sertéstenyésztőket, másodszor meg a magyarérettségi az mégis csak az, hogy szavald el a talpramagyart fiam, ötösért kétszer!

Szerintem csak idő kérdése, hogy idáig jussunk vissza, de nagyon remélem hogy az olyan címek mint "Nagy meglepetés lesz a holnapi magyarérettségi" egyelőre csak tartalmi és nem módszertani témákra vonatkoznak. Legalább is egylőre.
Addig is egy elemzésre méltó, ráadásul témába vágó poéma:

Allen Ginsberg: ÉRETTSÉG

Ifjan sört ittam, zöld epét okádtam
Később bort ittam, okádtam vörös vért
Most levegőt
(Eörsi István fordítása)

3 megjegyzés:

  1. Hogy csak egy kis töredékéhez szóljak hozzá:
    nagyon gáz (?), de míg végigolvastam ezt a bejegyzést és az elemzésre szánt háromsorost, sem tudom miből írtam a magyar érettségit.

    VálaszTörlés
  2. Én meg nem emlékszem mit húztam szóbelin, gondolom valami költőt. Esetleg írót. Talán festőt, bár ez utóbbi valószínűtlen.

    VálaszTörlés