2018. november 29., csütörtök

A tudatlanság: erő!

Aszonta Schmidt Mária a hírtévében, hogy az, hogy ki nyerte meg az első meg második világháborút, az lehet hogy egyáltalán nem is úgy van ahogy tanultuk. csak a gonosz Nyugat elhitette velünk hogy őt, mert a győzelem és a Puffin lekvár ad nekik erőt, és mindent lebíró akaratot. De a győzelem jobban. Hogy egyébként akkor ki nyerte ezeket azt nem tudni, Schmidt szerint az elsőt igazából a németek, mert legyőzték az oroszokat, de aztán a jenkik beszálltak az Antant oldalán. (Akkor a mindenféle meccseket is az nyeri, aki a félidőben vezet, mert aztán bejön egy-két cserejátékos, és onnantól már nem ér.)
Sőt, a második világháborút is a németek nyerték, csak a nácik leléptek a Holdra, mint azt a közismert dokumentumfilmből tudható.

Persze, nyilvánvalóan mi nyertük az első és második világháborút, és ezért szívattak meg minket rendre a frusztrált vesztesek. Valamint mi nyertünk legalább három focivébét, csak a liberális médiaterror letagadta, mert a felcsúti kedvenc hobbija (a pálinkázós disznóvágás mellett), az nem lehet hír. Sőt, arról sem tud az átlag magyar, hogy tavaly nyáron mi rendeztük a téli olimpiát a Hajós uszodában, legalább három ország (Kazahsztán, Macedónia, Oroszország) részvételével. És persze azt is mi nyertünk, de negyediknél egyik versenyszámban sem végeztünk hátrébb.

És Schmidt Máriára visszatérve, értem én, hogy a tudományban fontos a kreativitás, meg helye van az újszerű értelmezéseknek, de a szakmaiságnak ugyanúgy, ezért nem illik a laposföld-hívők meg az ufológusok szintjén űzni az embernek az ő szakmáját.
Ráadásul az egésznek van egy furcsa, 1984-es fílingje. És itt nem a Los Angles-i olimpiára gondolok vagy arra hogy ekkor adták át Budapesten a Skála Metró áruházat a Marx téren, hanem George Orwell regényére. 
Abban ugye időnként változik, hogy Óceánia épp Keletázsiával vagy Eurázsiával áll háborúban, de mikor ellenséget cserélnek, utólag is átírják az összes könyvet és újságot, hogy mi kérem mindig is Keletázsiával álltunk háborúban és kész. Vagy Eurázsiával. És főhősünk Winston Smith, hiába emlékszik pontosan, hogy a múlt héten még a másik nagyhatalom volt a gyűlölt ellenség, ezt még véletlenül se merné kimondani, sőt mint jó állami alkalmazott, egyike azoknak, akik

De hát Orwell Óceániájában (azon belül is az Egyes Leszállópályán, régebbi nevén Angliában) az Igazság-minisztérium hazugságok gyártásával foglalkozik, a Bőség-minisztérium nyomorban tartja az embereket, a Szeretet-minisztérium fő profilja pedig a kínzás.
És az egész államot eluralja a Párt, aki az Angszoc ideológiáját hirdeti, hárma jelszava pedig:

A háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő

1984
thisfragiletent.com

Persze a Belső Párt tagjai pontosan tudják, hogy mindebből egy szó sem igaz, csak nem mondják. Nekem meg ez az egész ne legyen ismerős valahonnan?

De arra azért még tényleg kíváncsi lennénk, hogy a közismert történész szerint akkor tényleg ki a franc nyerte a második világháborút, mert azt az interjúban ezt szemérmesen elhallgatta. Pedig mint a Belső Párt bennfentese, ő biztos tudja. Vagy csak minta Terror Háza főigazgatóját, elragadta a munkahelye hangulata, de legalább is a neve, Orwellt meg már túl régen olvasott utoljára.

Update: Konok Péter történész egyetlen mondattal tette helyre Schmidt Máriát a Facebook-oldalán: "A második világháborút végül Dózsa László (1942- ) nyerte meg, bár közben többször agyonlőtték."
Priceless!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése