2018. november 20., kedd

Margó

A cím nem egy női név, hanem a hely, ami marginális. Szerintem az origo.hu-t kellene így hívni, hisz egyfelől az egykor vezető hírportál mára tényleg marginális lett, plusz szélsőséges is, azaz mindkét értelemben a margón, a szélen van. Jelentéktelen kormánypárti szócső, bicskanyitogatóan uszító hangnemmel. És így aztán semmilyen értelemben nincs az origóban.

Ma például a Gruevszki-ügy (igazából botrány) uralta a normális portálokat, de náluk a vezető hír, hogy Párizsban a migránsok ugye, meg hogy egy éve tűnt el VV Fanni (kicsoda?), meg hogy a világ  a közelgő karácsony alkalmából a muszlim terroristáktól retteg. (Ebből is látszik, hogy nem vagyok a világ része, mert retteg tőlük a fene.) A Gruevszkis balhét meg azzal intézik, hogy a volt macedón miniszterelnök und elítélt bűnöző egy igazi nemzeti politikus (volt), ezért hagyta a Nyugat, hogy Soros megbuktassa.
A migránsozás mellett mindennapi sorosozásunkat is add meg nekünk ma!

Az origo úgy nyal be a kormánynak a meleg szarig, hogy közben nem is igen dicséri azt, ők inkább negatív "hírekben" utaznak, kulcsszavak: migráns, soros, terror, retteg, gyurcsánytakarodj. Ennyi náluk a hírgyártás gerince. És valóban gyártják a híreket, nem pedig tudósítanak eseményekről, valódi fake news ipart űznek, eleve tudják mi a fideszes elvárás, így hát tényeket ennek megfelelően interpretálják. Már ha számítanak egyáltalán a valós történések, hogy ha egyszer ki is lehet találni helyettük valami szaftosabbat. Ahogy mondni szokás, annál rosszabb a tényeknek.

És persze a direkt politika propaganda után jön a "magazin" meg a "szórakozás" névre hallgató szekció, ami viszont legalább a legócskább bulvárlapok színvonalát hozza (sokszor eleve ezekből a story-bors-hot szemetekből dolgoznak), ilyen hihetetlen fontos és érdekfeszítő anyagokkal, hogy: "Pásztor Erzsit nem érti meg az unokája" vagy "Nem találnák ki, hogyan mentették meg a csőbe szorult hörcsögöt".

A többi meg a szokásos tévé, mozi, sport meg gasztro rovat, de ezek is csak a szokásos bulvárgennyet hozzák, a gazdasági rovat dicséri ártunk és ormányunk remek intézkedéseit, nem kicsit, nagyon. De odáig az átlag olvasó már nem jut el, mert leáll rettegni a nyitó politikai propagandánál, meg elmerül a "sztárhírekben", meg hát aki ezeket fogyasztja, azt nem érdekli az államadósság, vagy hogy mekkora az érdeklődés a CSOK iránt. A csoki iránt elég nagy, ennyit meg tud magától is.

De rögöve szörnyülködni azért jókat lehet az origo-n. Izé, a margo.hu-n. A helyükbe én levédetném ezt a domaint is, egyszer még jól jöhet, ha például hirtelen, váratlanul rájuk támad az őszinteség démona.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése