2018. november 30., péntek

Tautologikus önismétlés

Faktuális tény, hogy az emberi humánum naturális természete okságilag és kauzálisan is meghatározottan determinált az érzékelés percepciójának minőségi kvalitásai által. Ugyanakkor ellentétes oppozíciók látnak publikusan napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a kognitív tudati struktúrák szerkezetei eleve ab ovo, belsőleg interiorizált bizonytalan idólumok ködképeivel jönnek-e létre, vagy a neurális idegrendszer kizárólag a externális külvilág stimuláris ingereinek effektív hatásaira reagál, reaktív módon.

Az erről folyó diszkurzív vita esszenciális lényege tehát az, hogy vannak-e velünk született elvi princípiumok, azaz van-e spirituális lélek, vagy minden csak az empirikus tapasztalatok termékének produktuma.
És ez nem csak elméleti teoretikus kérdés, hanem reálisan valódi probléma a gyakorlati praktikum számára is, gondoljunk csak a religiózus vallásokra, melyek híveinek követői a kinyilatkoztatások revelációi alapján a primér első lehetőséget választják, miközben a szkeptikus kétkedők exkluzív kizárólagossággal az empirikus tapasztalatok primér elsődlegessége mellett teszik le voksuk szavazatát.
Ami nem jelenti feltétlenül az anyagelvű materializmus melletti proaktív cselekvő kiállást, a spirituális lélek egzisztens létének negligáló tagadását, pusztán annyit, hogy a szcientista tudományosság jelenlegi aktuális álláspontjának pozíciója szerint, nem tudja verifikáltan igazolni sem a kreacionista teremtéselméletet, de még a perszonális személyiségtől independens módon független önvaló szelféjek létbeli egzisztenciáját sem. Hiszen ezek a filozófiai bölcselet  területének territóriumába tartoznak.
Ez nem falszifikatív cáfolat, pusztán csak gyakorlatias pragmatizmus.

A többi ehhez képest már lószar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése