2020. február 1., szombat

A mindent vivő lap

Olvasom, hogy operatív törzs állt fel a koronavírus elleni védekezés érdekében. Jegyyében. Miatta. Hát igen, az 'operatív törzs' egy legendásan szép magyar kifejezés, valami olyasminek képzelem, amelyik elvtársias légkörben tanácskozza meg a direktívákat, majd feljegyzésben jegyzőkönyvezi a javaslatot az operatív intézkedések foganatosítása tekintetében, kiszignálva a felelőségi köröket az igazgatásrendészet megfeleő vezetői szintjeinek, egyúttal delegálva a monitorozás feladatát a végrahajtársért felelős szervezeti egységek felettes szerveinek.

Ettől aztán a koronavírus jól összeszarja magát, és messziről elkerül minket, hiszen ha valami pecsétesen ikatatásra kerül az illetékes főosztály felé az operatív törzstől, úgy is mint az apparátus formális befolyásolójától, akkor ott egy egyszerű vírusnak már nincs fellebezési lehetősége, még a Kúriához sem, mert az Operatív Törzsnél van a bürokratikus full house, aminél csak a Főminiszter-elnökvezér royal flush-e ér többet.

Gondolom hasonló operatív törzs gyűlésezik akkor is, mikor télen váratlanul leesik a hó, és ezt esemesben kell közölni az emberekkel, amikor nyáron nagyon meleg van, és mindenkit figyelmeztetni kell, hogy ne felejtsen el izzadni, vagy amikor egszerre több szír afgán is be akar migránsolni röszkénél, na ez utóbbi már tényleg maga a negyedik világháború. (Igen, tudok számolni, arról van csak szó, hogy a harmadik idején annyira részeg volt mindenki, hogy már nem is emlékszünk rá, de biztos nyertünk végre, hiszen még itt vagyunk. A másnapos győztesek.)

Szóvakl operatív törzs nélkül nem élet az élet, tanácskozásaiktól zöldül a nap, sütnek ki a fák és éneklik le a rókák a sajtot a fáról. Ha bármi gebasz van, és a nép spontán gerjesztett mód rettegni kezdene az aktuális katasztrófától (Tessék mondani, ma pontosan hánykor lesz a világvége?) mindent meg lehet oldani egyjó kis operatív törzzsel. Nem is értem Arisztotelész, Leonardo vagy Nagy Sándor hogy volt meg operatív törzs nélkül? Napóleonnak talán már volt olyanja, de látjuk a végén hogy járt, biztos nem volt enki eléggé, vagy elég körültekintően.
De mi magyarok hagyományosan és legendásan jók vagyunk operatív törzsekben: Már a hét vezér (John, Paul, George, Ringo, Tudor, Vidor és Kuka) is operatív törzset alkotott, sőt az azóta elveszett, nyolcadik magyar törzset is Operatívnak hívták, csak ők konspiratív okokból kimaradtak a legendákból, a mítoszokból és a gépjármű-nyilvántartásokból.

Az operatv törzs a közigaztatási, államvezetési, katasztrófaelhárítási jolly joker, a Ferrari Ultrafasza az autós kártyában, amit behúzott farokkal sem lehet felülütni. Nem csoda, hogy ennyire népszerű, a nép által szeretettnek mondott, valamint hatékony, és ez utóbbi főleg.

Képtalálatok a következőre: vicces katasztrófa"
nyultam.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése