2020. február 21., péntek

Hamburg ER

Hamburger illatú gyertyákat is kínál majd a Mekdonáldsz nevű szénhidrát- és zsíripari életérzés, ami igen vidám dolog lehet. Én mondjuk még sosem voltam Hamburgban (kivéve ma, mikor egy lopott kamionnal Londonba menet útba esett a laptopomon), így aztán nem szagoltam még egy hamburgit sem, szóval nem tudom, az ottaniaknak milyen szaguk van. Gondolom sokféle, emlékeim szerint kurva sokan laknak ott (bár a kamionszimulátorban összesen három járókelőt láttam, azokat viszont még csak el sem ütöttem), és akkor kérdés, hogy most mindenkinek lesz külön gyertyája, vagy csak ilyen típusos izék? És akkor most megvették a szagjogokat mindenkitől, vagy csak - mondjuk - a hamburgi gyerekkórháznak löktek egy nagyobb összeget, oszt' jó napot?

Persze aztán kiderült, hogy hamburger alatt mégis csak az általuk árult tápot értik, ami mondjuk elég meglepő egy gyorsétteremlánctól, dehát ők mindig is az élenjáró újítások innovatív izé... újításairól voltak közismertek, mint az köztudott. De nem ám csak úgy általában a hamburgerük szagát gyertyázzák össze, hanem lesz külön minden hozzávalóhoz. Azaz lesz húspogácsa, meg hagyma, meg kecsap illató gyertya, meg amit még raknak a cuccba, talán uborka meg sajt. Bár hogy annak a szottyad zsömlének van-e értékelhető szaga egyáltalán, az számomra kérdéses. De legalább a szagokba lehet kérni extra hagymát, vagy ki is lehet hagyni (mint egy átlag kebabosnál a kérdés: Hagyma, csipős mehet?), de ha valaki direkt azt élvezi, hogy hagymaszagban ússzon a lakás, akkor az csak olyat gyújt. Sokat. (Bár egyszerűbb bedörzsölni a szönyeget némi darált hagymával, no meg olcsóbb is.)

Ámde. Mi van ha a családban (kollégiumi szobában, albérletben, börtöncellában stb.) nem mindenki szereti a hamburgert, vagy annak szagát, vagy szereti, csak nem karácsonykor a nappaliban? Akkor nyilván be kell osztani, hogy Ildike csak a szobájában hamburgergyertyázhat, mert a fater a nappaliban körömpörkölt-szagút éget éppen, miközben anyu a hálóban franciakrémes-illattal tágítja a fogyókúrája határait. Bár ez utóbbi lényegében eddig is létezett, a vanília-illatú gyertya régi motoros a piacon. (Istenem, megint milyen szép képzavar!)

Viszont várnánk, hogy ha van hamburgerszagú (nem, itt szándékosan nem írok illatot) gyertya, akkor kellene gyertyaízű burger is. Lehetne reklámozni a szezonális változatokat, hogy például "Téli estékre most extra-paraffin-aromával!" vagy "A McMécses most a készlet erejéig három kanóccal!" és hasonlók. És bele sem merek gondolni, hogy mi lenne halottak napja környékén, mikor a temetői mécses-tematikára kellene rámenni, és azt sulykolni, hogy a zsömle héja most extra ropogós, a húspogácsa pegig különösen földízű. Brrr...

Meg kéne egy jó fantázianév is az új terékcsoportnak. Magyarul lehetne akkor gyerger vagy burtya, szerintem az utóbbi jobban hangzik, az olyan magyarosch.

De ha mégis hamburgiak szagát akarnák gyertyába önteni, akkor azoknak átlagban ilyen szaguk van:
(Nem tudom a képről lejön-e rendesen a szag, hisz nekem nincs szaglásom, de ez itt elég sok hamburgi, hogy átlagolni lehessen, ha igen.)

Képtalálatok a következőre: crowd in hamburg
apnews.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése