2022. november 3., csütörtök

Populista muzeológia

Felújítják az Országházat, elköltözhet az "országgyűlés" - szól a hír, és jajj nekünk. Már az újságíró foglalkozású betűrakodók sem percipiálják, hogy országgyűlés nálunk nincs, legfeljebb országbábszínházban előadott országpankráció. Az országgyűlés az ugyanis valami olyasmi lenne, hogy fontos kérdéseket vitatnak meg (érvek ütköztetésével, az ország, no meg az istenadta népesség érdekei mentén), ennek nyomán törvényeket hoznak, de most az van, hogy ez egyáltalán nincs. A megszokásból pártoknak hívott véd- és dacszövetségek (valamint üzleti körök) jól eldöntik magukban, hogy nekik mi az álláspontjuk azon a héten, de akkor aztán kérlelhetetlen szigorral, később meg eufemisztikus kurvaanyázással előadják egymásnak, és annak a maroknyi mazochistának (und sajtóipari betanított munkásnak) akik ezt még nézik.

Vita nincs, érvek nincsenek, retardált tizenkét évesek szintjére fogalmazott primitív szlogenek vannak, illetve ezek egymás fejéhez vagdosása, aztán a kormánypárti szavazógép átnyom bármit is, amit a pártvezér és kancellár megrendel a százharmincvalahány bátor csicskájától, egyúttal lesöpör mindent, amit az ellenzéki biodíszletek esetleg benyújtanak, nem mert azok eleve szarok, hanem mert megtehetik.

Azaz a Országház falai között végzett tevékenységek parlamentarzimust nyomokban sem tartalmaznak, így aztán nincs olyan "országgyűlés" ami onnan elköltözhetne. Ettől persze még nyugodtan kibaszhatnák a kétszáz léhűtőt valami városszéli irodaházba, úgyis nagy nekik ez a mostani, barokkosan neogót kvázi-katedrális, úgy fizikailag, mint szimbolikusan.

Ebből bazi nagy házból - ami már építésekor is egy kissé giccses díszlet volt leginkább - meg csinálhatnának valami rendes múzeumot, elvégre például a bécsi Kunsthistorisches is főleg aranyozott cukormáz belülről, azt' mégis világraszóló gyűjteményük van. Na, valami ilyesmit nálunk is össze lehetne a hozni, asszem a Szépművészeti gyűjteményének egy jelentős része is raktárakban porosodik, a Nemzeti Galériának is hányatott a sorsa, plusz két-három stadion árából azért elég sok jó műalkotás jönne ki. Plusz a valamiért szentnek nevezett koronát is ott lehetne hagyni, mert ahogy egy köztársaság parlamentjében semmi, de tényleg semmi keresnivalója, úgy egy köztársaság múzeumában már pont a helyén lenne. (Ahogy évtizedekig a helyén is volt a Nemzeti Múzeumban).

A képviselők (akik pusztán magukat, meg a főnökeiket képviselik) meg menjenek a picsába.

A bécsi Szépművészeti (wien.info), és a pesti Közgyalázati (owl.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése