2016. április 19., kedd

A hetedik napon

Elég vicces olvasni a harcias kormánypárti publicisták búsongásait, a vasárnapi boltzár múlt ideje felett, főleg mert nem nagyon úszhatják meg kognitív disszonancia nélkül. Mert hát mégis csak a felcsúti döbrögi döntött így, ő meg manapság már csalhatatlanabb a pápánál (az ilyen gyanús  migránspárti alak), csak most épp azt játszotta, hogy felköpött jó magasra pénteken, hétfőn meg aláállt, és ez azért mégsem egy államférfire jellemző póz. De azért némi hezitálás után győz a brossúra-hangulat, és nyomják az átkokat kérlelhetetlenül, valahol félúton Külön Semjénzsolt és Darth Vader között.

Már  írtam, hogy nekem ez a vasárnapi cirkusz nem oszt, nem szoroz, én alkalmazkodó vagyok (végső esetben szerintem menne a fotoszintézis is), de ez a zárva tartós történet úgy volt hülyeség ahogy. Mert ezek a modern társadalmak már csak olyanok, hogy 7/24-ben működnek, és attól még, hogy nyitva van a teszkó, nyugodtan el lehet menni kirándulni, misére vagy kocsmai verekedésre, egyelőre nincsenek bedobóemberek a plázák előtt sem, szóval akinek megszentelt nap a vasárnap, az nyugodtan tartsa tiszteletben. És az sem jó érv, hogy csak szegény boltosoknak kell dolgozniuk, mert az orvosok, buszsofőrök, rendőrök, mozigépészek, pincérek, légiirányítók, újságírók, taxisok, duguláselhárítók, parkőrök, pékek,csaposok, nyomdászok (meg egy csomó más szakma) sokasága dolgozik vasárnap. 
Persze nehezebb így a családi életet megszervezni, de mégsem mehetünk vissza a múltba, hogy Mari néni ne tessék otthon rosszul lenni, mert még nem vezettük be a mentőszolgálatot, és az unokákhoz sem utazzon, vasárnap nem jár a vonat a buszt meg még nem találtuk fel.  Illetve senki ne menjen moziba, legfeljebb a templomba, meg olvasgassa otthon a Bibliát és ne diszkóba rázza magát a sátáni zajokra! 
Na ez az, ami nem megy. Ha folyamatosan kell az áram a konnektorba, a tévéműsor meg a távfűtés, az orvosi ügyelet meg a friss kifli, akkor azt is tudnunk kell, hogy ezért valakik mindig épp dolgoznak, ráadásul zajjal jár, némi környezetszennyezéssel, meg a kukások is hajnalban zörögnek a kukákkal. Cserébe nincs sötét, kolera, meg nem fázunk.


A derék kormánypárti  wannabe-véleményvezérek azonban csak odáig jutnak, hogy vasárnap boltba menni ördögi dolog, olyankor csak a fogyasztói társadalomba beleőrült, égő szemű konzumidióták vásárolnak teljesen felesleges dolgokat, sátáni kacajjal ajkukon. Legszívesebben persze vennének egy baromi nagy aranyborjút, hogy körbetáncolhassák, mondjuk rendszertanilag egy aranyborjú eleve csak baromi nagy lehet, aztán a saját mocskukban fetrengenének, csak mert azt szeretik ezek a kozumidióta zombik. Az fel sem merül népben és nemzetben gondolkodó fejükben, hogy van olyan aki csak szereti azt a pogácsát kora reggel, ami még meleg, és tejjel isteni, és megnyugvással tölti el, ha egyébként rendesen megfizetik érte a péket meg az eladót. Mert kényelmes kispolgár, és kényelméhez az is hozátartozik, hogy szeret fair trade pogácsát enni. Pont ahogy én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése