2016. április 8., péntek

Hájper

Egy ideje már egyre több helyen jön szembe a Hypeloop, persze csak elméletben, a gyakorlatban még nem létezik ez az utasokat csőposta módjára továbbító szuperexpressz, de már tervezik, hogy egy Pozsony-Bécs-Budapest vonalat építenének. Ami persze jól hangzik (Pestről 15 perc alatt lehetne Bécsbe érni), de szerintem nagyjából kizárt, hogy egy ilyesmi létrejöjjön felénk.

Mert ugye mi dolgunk lenne Bécsben, ami ennyire sürgős, hogy fizetnénk érte nyilván egy vagyont? (Ha már arra mennénk drágán, a szárnyashajó sokkal jobban hangzik.) De egy ilyen egyszerűen praktikus problémán túl: mit ér az, ha Pestről 15-20 perc az út, de Pestre érni eleve három óra, átszállással, aztán jó kis BKV, némi várakozás, és mondjuk őt óra gyűrődés után már csak azt a  kicsit kell kibírni. Szóval találják fel inkább a Star Trek-féle teleportot, építsenek ki országos hálózatot feltöltőkártya-rendszerrel, az majd jó lesz. De ha csak a Hájperlúpra futja, akkor előbb csináljanak rendes intercityket Kaposvár és Bp. között, ott meg újítsák fel a hármas metrót rendesen, és könyörgöm, csinálják már meg a ferihegyi gyorsforgalmit.

De persze ez csak fantáziálás, nem lesz Hájperlúp, esetleg elmennek odáig, amíg még sokat lehet lopni érdemi munka nélkül, mondjuk száz milláért lefordítanak egy tatár nyelvű tanulmányt sajátként, meg vesznek fel bazi nagy kölcsönt a Kínaiaktól az építkezésre, és a végén már megint egy fideszesnek lesz új kastélya belőle. Hisz nálunk Hájperakármi csak akkor épülhetne, ha ott a Mészárosészárosésmészáros Káefté a fő beszállító és az Agyar Időkben mennek a lelkesítő kormányhirdetések, a szíjjártópéteri értelemben vett rogánantaloknak pedig kósalajos vesz jegyet a Beatles londoni koncertjére 1966-ba. Hisz egy csővasút olyan durván drága, hogy abból ma még elképzelhetetlen összeget lehet ellopni. Tisztára mint Rejtőnél A három testőr Afrikában részeges forgalmistája, aki nehezményezi, hogy nem helyezték át a Kongó-vasút építéséhez, mondván, hogy van ott már így is épp elég lopás. Pedig szerinte egy Kongó-vasút építésénél nem lehet eleget lopni.


Az amúgy világos, kiket is szimbolizálhat ma a részeges forgalmista, de ki lehet a mai kormányzatban a Nagy Levin? Talán senki, mert ilyen ősszintén mániákus  alak talán nincs is. De Troppauer Hümér már foglalt, az maga elsimon lászló (most épp nem tudom milyen pozícióban), aki most épp a koronát akarja elsimonni a várba, ha már a főnök is oda tart a parlamentből, és nyilván nagyon a szívéhez nőtt a történelmi ékszer. És ez megint egy érv bármilyen futurisztikus fejlődés ellen, majd valahol lesz Hájperlúp, nekünk meg lesz szép horthysta korányzati várunk, koronával, operettország reloaded. Nekik. Nekünk meg rogyásig járom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése