2016. április 9., szombat

Rúzs Van

Jó persze, igazából Zsivány Egyes lesz magyarul, ez jól láthatóan ilyen betyáros virtus, mert ugye lehetett volna Vörös Egyes is, és akkor nem rögtön arra asszociál az ember, hogy valami műcsikós egyedül virtuskodik egy ló hátán, valahol a Hortobágyon, a háttérben NSZK-turisták enerváltan fotóznak.

Mert érkezik az idei sztárvórz film, decemberben persze, ez valamilyen hálivúdi mánia, hogy csak az a a film, amit a karácsonyfa alá mutatnak be, pedig addigra már a délblú védéréj formátumnak kellene kijönnie, hogy legyen mit a szarvasos pulcsi mellé tenni. De mindegy, a sztárvórz az olyan, mint az indiaiaknak az elefánt, hogy még döglötten is értékes, erről a frencsájzról is le lehet nyúzni még pár bőrt, a kicsontozásról már nem is beszélve. Mondjuk a beleket és azok tartalmát megtarthatná  magának a Disney, de ahogy tapasztaltam, azokból lesznek a könyvek, névtelen szerzők ócska ponyvái, ahol három bekezdésben intézhető a fő konfliktus, a jellemábrázolás  meg általában annyi, hogy hősünk maga és kék szemű. De nagy betűvel és széles margókkal, valamint gagyi rajzokkal már majdnem könyvszerű külsőt izzadnak össze nekik.

Viszont ha beleteszik az elvárható kreatívipari szakmunkát, a sztárvórz még mindig szórakoztató bír lenni, nekünk ez mese, nem a béna Hófehérke, hisz Darth Vader ezerszer menőbb mint valami röhejes gonosz mostoha (akin még az sem segítene ha Darth Mostoha lenne, piros lézerkarddal). A sztárvórz az nem sci-fi, csak egy vékonyka lovagregény menő űrhajókkal (amik annyira a menők, hogy a légüres térben is sivítva hasítanak, de hát mit várjunk egy olyan mesebeli légüres tértől, ahol látszik ahogy megy a lézersugár), papírmasé hősökkel, és fura rohamosztagosokkal, akik műanyag páncélt viselnek de minek, egyetlen látható lézersugár-darabka kinyírja őket azonnal, de a korhatáros besorolásra tekintettel vértelenül. Végső soron ez is tipikus:  a gonosznak és a lemészárolható tölteléknek nincs arca, nincs mit sajnálni rajtuk.

Na ilyen töltelékkból lesz sok a Rúzs Van-ban, ez már az előzetes előzeteséből látszik, meg az is, hogy milyen menő helyszíneken forgatták. A Halálcsillag (vagy valami másik birodalmi bázis) belseje például igen ismerős volt nekem, és állóképen nézve kiderült, hogy ez egy londoni metróállomás. A peront a sínek felé határoló üvegfal ajtókkal egyértelműen a Jubilee line egy megállójára utal, én a Canary Wharf-ra tippeltem (tekintettel az elmaszkírozott de felismerhető, egymás mögötti mozgólépcsőkre), és bejött.

Ez itt a filmből:

 Ez meg a valóságból:


És persze az is jól látszik, ahogy az állomás tábláját, meg a körülötte lévő ülőhelyeket birodalmi szürkére csomagolták:

Fiction:

Fact:

A Canary Wharf egyébként is jelentős helyszín, a Doctor Who-ban itt vívják meg a Dalekek és a Cyberman-ek a végső nagy csatát,amit csak a „Canary Wharf Csatája”-ként emlegetnek, még a Négycsöcsű Büfé és Falatozóban is, meg a hajnali 23-as buszon.


De most rúzs van, illetve jön majd decemberben. Majd a nagy sikerre való tekintettel nem szóló film lesz ez sem, hanem elkészítik a folytatásait: Sok Rúzs Van; Még Több Rúzs Van; A Rúzs Mindig Drága. Persze ezek angolul majd úgy hangzanak, hogy Rouge Two (Three, Four etc.), vagy hogy még jobb legyen: Rouge Strikes Back; Return of the Rouge esetleg Rouge Reloaded.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése