2016. április 12., kedd

Arany középút


Hallottam a egy érdekes hírt a rádióban tegnap (na jó, igazából ma, de egy tegnapi adást töltöttem le), miszerint három öngyilkos terrorista felrobbantotta magát egy orosz rendőrkapitányság előtt, de rajtuk kívül senkinek nem esett baja. Ez igen, minden öngyilkos merénylőnek pont így kellen csinálnia, lesetleg még annyit lehetne fejleszteni a dolgon, hogy a sivatagban robbantsák fel magukat, hogy anyagi kr se legen, meg a környékbeli kutyák und nénik se kapjanak frászt. Valami olyanra gondolok, mint a Júdeai Nemzeti Front öngyilkos kommandója a Brian életében, akik leszúrják magukat, majd a főnökük azt hörgi, mielőtt holtan esik össze: „Most megmutattuk nekik!”

Ezen a módon viszonylag gyorsan eltűnhetne az összes terrorista, illetve mégsem, a dolog sajna nem ennyire egyszerű. Mert terroristának ugye azt tekintjük, aki szélsőségesen erőszakos  (és persze törvénytelen) eszközökkel küzd, mondjuk úgy, világnézeti céljaiért. Na most, ha hirtelen nem lenne senki aki robbant, lő, elrabol vagy túszul ejt, sőt a közönséges bűnözők sem ölnének, rabolnának meg erőszakoskodnának többet, akkor is lennének szélsőségesek. Legfeljebb a társadalom máshová lőné be a normalitás határait. Azaz egy utópikusan békés világban (mint a jehovisták szórólapjain, ahol az oroszlán együtt legel a zebrával a szivárvány alatt) mondjuk a hazugság lenne bűncselekmény, a durva és trágár sértegetéssel megfejelt hazugság meg a terrorizmus. Mindig meg kell ugyanis húzni a határokat az elfogadható és nem elfogadható viselkedések között, vagy is ha innentől senki nem öl, rabol, lop, hazudik vagy csal meg, akkor majd azt sújtja a közösség megvetése, meg a törvény, aki kecsapot tesz a pizzára, vagy böfög a villamoson. De valami tényleg létező viselkedésre rá kell böknünk, hogy ez bűn, ezt már ne, itt vannak a határok. A deviancia mindig relatív, és pechünkre épp egyre távolabb tolódnak a határok. Egy kis közéleti hazaárulózás, hazudozással kombinált lopás, ez az egész rohadt nagy hübrisz már a mindennapjaink része, valamiféle normalitás, lassan már tényleg csak a vérre és halálhörgésre kapjuk fel a fejünket, egy percre.

Ezért aztán jó lenne,  ha azon kellene aggódnunk mindössze, nem visz-e be a rendőr indokolatlan bokazokni-viselésért, vagy titkos éjszakai klubokba járnánk szódát vedelni és jó nagyokat böfögni. De lehet, hogy mégsem lenne jó, elvégre akkor mi, régimódi fazonok, a régimódi normáinkkal kénytelenek lennénk forradalmárokká válni, felemás zokninkkal és durva beszédünkkel, pedig akar a fene forradalmár lenni. (A forradalom amúgy is felfalja gyermekeit, mint az köztudott. Pedig milyen jól hangzott Moldovánál a leghosszabb tiszta rím: Érted világ forr a dalom / Érted? Világforradalom!)


Egy majdnem tökéletes világban van valami középút a háborús pszichózis meg az én kicsi pónim világa között. Kell, hogy legyen, és a csak magukat felrobbantó terroristák legalább már ebbe az irányba mutatnak, valamint a szélrózsa minden irányába.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése