2016. április 5., kedd

Vej Ling tanításai III.

Egyszer egy fiatal szerzetes odalépett Vej Linghez, és tisztelettudóan a következőket mondta neki:

 - Bocsáss meg Mester, de úgy érzem itt nem fejlődök eléggé. Alig jut időm  szertartásokra és a szent iratokra, egész nap csak mosogatok, meg a jakistállót takarítom.
 - Akkor lehet, hogy ideje továbblépned. Ha nem elég magasztos neked a jakszar kihordása, indulj nyugatnak, és keresd fel Niljang Rinpócsét, tanulmányozd az ő tanításait, és közelebb kerülhetsz a megvilágosodáshoz.

Néhány hónap múlva a szerzetes visszatért Manamana kolostorába, és elég csalódottan járult Vej Ling elé.

 - Végigjártam az összes kolostort innen nyugatra, de sehol sem tudtak Niljang mesterről.
 - Ó, hát sokkal nyugatabbra kellett volna menned. A rinpócse Amerikában él. És úgy írja a nevét, hogy Neil Young.

***

 - Mester, nem vagyok képes parancsolni az elmémnek – mondta a szerzetes – egész nap, sőt még álmomban is csak csapong, össze-vissza kalandozik, nem tudom a Tan igazságaira koncentrálni
 - Az elme  egy ribanc. Bánj is vele úgy! – felelte Vej Ling
 - Fizessek neki?
 - Nem, erőszakold meg. Az ilyesmit hívják meditációnak.
A szerzetes egyszeriben megvilágosodott.

***

Egy ízben az egyik írnok szerzeteset zaklatni kezdték a démonok. Hiába végezte el az előírt szertartásokat, hiába ugrott be a szent kútba, nem segített rajta semmi. Ráadásul a démonokat csak ő látta, meg az egyik jakhajcsár, de ő iszákos volt.
 - Ó nagytiszteletű Vej Ling, segíts rajtam! – járult az apát elé az elgyötört szerzetes – mond meg, hogy szabadulhatnék meg a démonoktól.
 - Ó, ez egyszerű – felelte Vej Ling – Kérdd meg Namping testvért, hogy tisztítsa meg a celládat a rontástól, persze csak miután visszatért elvonulásából.
 - De az még több hónap!
 - Nyolc. – válaszolt kimérten az apát – Addig is, esetleg átköltözhetsz máshová.

A szerzetes ezzel kiment az ajtón, és még aznap elhagyta a kolostort. Kushala Sandibandiban lett bicikliszerelő, amatőr állatorvos és leprás, később lopásért levágták a jobb kezét. A sorsa elől senki sem menekülhet.

( - Én csak egy másik cellára gondoltam – sóhajtott Vej Ling, sokkal később, jó messze Kushala Sandibanditól. Így megy ez.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése