2016. április 1., péntek

Az értemiség útja az osztályhatalomtól

Egyre több helyen találkozom azzal a véleménnyel, hogy az aktuális hatalom nem hogy ne barátságos, de kifejezetten ellenséges az értelmiséggel szemben. Ez valószínűleg így is van, főképp azért, mert  kormányban és közvetlen környezetében is egyre kevesebb az értelmiségi, és egyre több a „megoldjuk okosba” típusú gázszerelő, vitrinőr meg tornatanár, a politikai pankrátor. Mert a jelenlegi kormánynak semmi szüksége valamiféle értelmiségi holdudvarra, hisz nincs koherens értékrendjük, nincsenek távlatos céljaik az országgal kapcsolatban, csak a hatalom nyers akarása van, a másik legyőzésének vérízű mámora, meg a rengeteg pénz, mely őket igenis boldogítja.

Egyébként is, az értelmiség az afféle liberális izé, okoskodó tojásfejűek gyülekezete,márpedig a tett halála az okoskodás, ahogy a mondás tartja. Márpedig í felcsúti szerint nem okoskodni, meg dolgokat megbeszélni kell, mint egy kislány, hanem kiköpni a szotyit, lehúzni a felest, azt’ odacsapni, ahogy egy magát plebejusnak hazudó, új arisztokráciát építő kormányhoz illik. Munkásököl vasököl mint tudjuk.És már össze is áll a kép, hisz maga a felcsúti mondta egyszer, hogy  igazából az olajos kezű, sáros bakancsú munkásokra van szüksége az országnak (illetve felcsútiul: a hazának, vagy a nemzetnek), plusz azt is tőle tudjuk, hogy azért másképp néz azokra akik voltak katonák. Vagyis az ő fejében egy EU-pénzből finanszírozott, horthysta díszletek közt üzemelő kádárizmus lenne a társadalomideál, nekünk persze, nekik meg a bourbonok abszolutizmusa a posztszovjet diktátorok parvenü külsőségeivel.

És  egy értelmiségi háttérben talán túl sokan akadnának, akik felhívnák a figyelmet ennek a kettősségnek az idiotizmusára és tarthatatlanságára, úgyhogy jobb az ilyenektől megszabadulni. A főnöknek alapvetően Rezsi Szilárdok kellenek, a buta a de arrogáns tornatanárok, akik ha elég sokáig bírják a verbális verőember szerepét, szijjártópéteri magasságokba is felszophatják magukat. Hisz rogán és szijjártó is mint a párt ökle kezdte, úgyhogy Agyatlan Szilárdból is lehet még miniszter, különösen mifelénk, a tornatanárok kormányában.
Amiből már tényleg eltűnt az értelmiség, mert nem a diploma, hanem a kritikus gondolkodásra való  hajlam és képesség teszi az olyat: A felcsúti és tettestársai sem értelmiségiek, csak jogipari hatalomtechnikusok, nekik nem kritikus segítőkre hanem hűbéresekre és alattvalókra van igényük, és ez lesz majdani bukásuk egyik oka. A hűbéresek és a bayer-kerényi-bencsik jellegű udvari bolondok közvetítette alternatív univerzum egyre távolabb kerül a valóságtól, így meg nehéz kormányozni. Jól kormányozni meg lehetetlen.

Épp ezért van minden rendes demokráciákban a politikai erők mögött valamiféle szellemi hátország, egy kutatóintézet vagy elemzőcég formáját öltő think tank, amely segíti a célok és eszközök megtalálásában, meg szállítja a szükséges információkat. Ezzel szemben  nálunk a kormányhoz közeli khmm... intézetek csak verik a rózsaszín habot a központi kreténségek körül, buzgón hajbókolva, hogy igen felség, persze felség, valóban gyönyörű az új ruhája felség. Az ellenzék meg hiába kiabál, hogy a király meztelen, az ő hangjukat már rég nem hallják meg odafent. Mert aki nincs velük, az szerintük nincs is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése