2016. augusztus 8., hétfő

Erőművészet

Olvastam egy remekbeszámolót a 444.hu-n  az ózdi digitális miafenéről (rendezvényközpont, meg élménypark meg hasonlók, én aztán le nem írom az egészet, tessék a linkre kattintani és elolvasni a Szily felettébb szórakoztató cikkét), és már megint elámultam. Néha van az úgy, hogy azt gondlom, már nem lepődöm meg az újabb milliárdos pénzszóráson, aztán persze dehogynem, és főleg naná.

Első pillantásra látszik, hogy itt a pénz egy számottevő része megint el lett lopva, közel négymilliárdért elég karcsúnak tűnik  gyereksarok, ami konkrétan két lyuk, meg a szórakoztató központnak kinevezett rádiósmagnó (na jó, lehet hogy rádióscédé). Meg igazán lehangoló lehet az a filmes kiállítás, ahol egyetlen jelmez vagy díszlet sem eredetei, de legalább logikátlanul vannak egymás mellé dobálva.

Hát kérem, ilyen én is tudnék csinálni, itt minálunk is akad nyilván egy-két elhagyott üzemcsarnok, azokat jól fel kellene újítani, aztán rendezni egy kiállítást. Lenne ott minden, Farkas Bertalan űrben járt bajsza,  Napóleon gyerekkori koponyája, néhány fénykép híres Turner- festményekről, minikiállítás a világ legrondább székeiről,  Szabadság-szobor legóból, összeállítás az egykori képújság legdurvább elírásaiból. Ha elég sok, elég össze nem illő, de abszolút érdektelen marhaságot hánynánk egymás mellé, minden rendszer nélkül of course, talán eladhatnánk kortárs képzőművészetnek. Lenne weblap is, vagy legalább egy fészbuk-oldal, én például havi bruttó fél milláért vállalnám is a működtetését.

A legnagyobb gáz persze az, hogy az ilyesmit lehetne jól is csinálni, csak ki kell találni, mire is akarjuk használni a felújított ipari tereket. Az ózdi Digitális Erőmű nevű dologról eszembe is jut egy másik erdőmű, ami elég analóg, de igen népszerű. Ez pedig a londoni Tate Modern múzeum, az is erőmű volt (a központi csarnokot most is úgy hívják, hogy Turbina Hall), most meg modern művészet van benne, és a látogatószám a csillagokat nyaldossa. Ebben persze benne van az is, hogy ingyenes, de a fizetős időszaki kiállításokra is sorban áll a nép. Ja, és még EU-s pénzt se  kellett lenyúlni hozzá, a British Museum felújításához (meg sok egyéb kulturális projekthez) hasonlóan az ezredforduló után készült, az újonnan bevezetett lottó bevételeiből.

en.wikipedia.org

Még egy igen komoly bővítést is végrehajtottak rajta, én mondjuk tavaly ősszel jártam arra utoljára, akkor még javában építkeztek, de az látszott, hogy az új épület bazi nagy lesz. Legközelebb megnézem, hátha ott is vannak kamu kiállítási tárgyak, mondjuk hamis festmények másolatairól készült fényképek, de szépen bekeretezve ám! Csak hogy a hülye britek meg a külföldi turisták is megtudják, milyen az igazi élmény, és főleg az igazi kultúra. (Az olyan mint a hagyma: sok rétege van. Meg büdös, és megríkat.)

tate.org.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése