2016. augusztus 7., vasárnap

Nekünk térkép e thai

Thaiföldön népszavazást tartanak arról, hogy bevezessék-e a katonai diktatúrát. Mindenki saját belátása und lelkiismerete szerint szavazhat, bár aki a diktatúra ellen kampányol, azt elviszik a rendőrök. Konkrétan ez úgy néz ki, hogy napszemüveges tábornokok kiszórták az eddigi alkotmányt, írtak egy újat, erről kell most voksolni, de nem lehet „valótlanságokat terjeszteni” róla, ami a diktátorhajlamú tábornoki szlengben az igazmondás megfelelője.

(Szerény megjegyzés: a diktatúráról persze nem is lehetne szavazni, az eleve ellenkezik a diktatúra természetével, már Rousseau is megállapította, hogy az ember nem adhatja el magát rabszolgának, mert annyira szabad,  hogy ettől a szabadságtól saját akaratából sem foszthatja meg magát. Persze Rousseau még nem ismerte a felcsúti rendszerét, nem látott még Békemenetet.)

Kérdés, hogy így akkor már minek szavazni egyáltalán, mivel az istenadta népnek nincs lehetősége választani (az értelmiség előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan), puccs lesz ez már mindenképpen, csak még próbálnak valami demokratikus fügefalevelet tartani a zsarnoki lófasz elé, de ez eleve reménytelen.

Nem tudom mostanában hogy állunk a nagy hangon bejelentett keleti nyitással, nekem úgy tűnik, hogy ez eddig főleg rossz arcú posztszovjet diktátorokkal való fotózkodásokban merült ki (plusz a baltás gyilkos bónuszként), de most akkor érdemes lenne erősíteni a thai vonalat, hisz annyi közös van bennünk. Vegük mindjárt a népszavazást, mely mindkét országban arról szól, hogy az éjjel-nappal a népért aggódó vezetők ugyan bölcsek, és tudnák ők egyedül is, mi a jó nekünk, de ők nagylelkűen mégis népszavazást írnak ki, hisz lelkük mélyén demokraták, a közvetlen népakarat mindenek felett állóságának rendíthetetlen hívei. Meg lopnak, és egy népszavazás egyfelől (legalább is nálunk) újabb remek alkalom a lopásra (milliárdos kampányok haverok által bonyolítva), miközben príma figyelemelterelés, csak a szavazólapokat nézzétek, a félmilliárdos kastélyom körül úgysincs semmi látnivaló.

Kár hogy nekünk csak ilyen felcsúti típusú, öltönyös-pocakos autokrácia jutott, mennyivel jobb lenne ha snájdig, sima modorú, de amúgy kegyetlen gyilkos tábornokok feszítenének a híradókban, olyan csicsás egyenruhákban, hat méternyi kitüntetéssel. Ha már banánköztársaság, adjuk meg a módját. A stadionokkal rendben is vagyunk, azt a dél amerikai tábornokok is kedvelték (a thaiföldiek nem tudom hogy vannak vele), van drótkerítés a határon, a főnöknek házi, kézből etethető kommandósok, meg ugye népszavazásunk is lesz, ami persze nem dönt semmiről, már ahogy banánköztársaságokban szokás.

Már csak az van vissza, hogy a felcsúti a parlamenti többségével örökös El Persidentének kiáltassa ki magát, jelen testalkatához és viselkedéséhez jól illene a bajusz meg a szivar. Persze lehet, hogy a monarchiára hajt, és bár király nem mer lenni, de a főméltóságú kormányzó úr megszólítást már gyakoroltatja a csicskásaival. És ha nem jön össze, még mindig meglóghat a baráti Thaiföldre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése