2017. március 9., csütörtök

Minden tíz falu

Balogzoltán emberügyi főminiszter szerint Szent István óta nem épült annyi templom Magyarországon, mint az elmúlt tíz évben. Ez lehet hogy így van, lehet hogy a fideszes és termékmenedzser csak valami nagyot és hatásosat akart mondani, de ez akkor is bullshit.

Mert ugye az régi  tapasztalat, hogy az isten, miként a hit, nem templomokban lakik, a néhai júdeai reformrabbi (valami Jézus, de ő az emberminiszternek is csak valami ködös emlék lehet) elég furán nézne a dúsan aranyozott pópákra és papokra, és akkor most tényleg ne kezdjük el emlegetni a szentségtelen inkvizíciót, van az egyházakkal elég baj mostanság is. (Mint amikor a hazai főbíbornok a krisztusi szeretet jegyében zárta ki a menekülteket az egyházi ingatlanokból, mondván ő nem holmi embercsempész...)
Dehát balog páter szerint az állam a templomépítésekkel nem csak egy intézményt támogat, hanem olyan értékekeket melyek nélkül egy szekulrális állam sem tud létezni. Oké, de akkor építsenek több könyvttárat, színvonalas idősotthonokat, kellő mennyiségű bölcsődét, ha meg valakinek új templom kell, dobják össze a hívek, elvégre nyilván azért kell új, mert a régibe már be sem férnek. (És engedékeny vagyok: műemlékek felújításába azért beszállhat az állam is.)

Az állam és egyház együttműködése ugyanis nem az emberek érdekében, nem értékek mentén történik, az aáálam, aki itt  most a kormányzat képében van jelen, egy dolgot akar: hatalmat. Az egyházak meg tartják a markukat a harminc ezüstért, ők csak odáig olvasták a vonatkozó intelmet, hogy add meg a császárnak... Na, ők aztán adják, pénzért-befolyásért, vagy csak sima szervilizmusból, nekik még egy semjénzsolt sem drága, ha a kereszténység lejáratásáról van szó, abba mindent beleadnak.

És persze szép ez a szentistvánozás is, hisz a főminiszter gyakorlatilag le- avagy összeszentisvánozza a felcsúti fociakadémia vezető lelkészét, aki persze nem tiltakozik, csak szerényen mosolyog, megtapsolja magát, ahogy a beszédei végén is szokta, és szolidan az oltárra köpi a szotyihéjat. Majd valamelyik hívő beteszi az ereklyetartóba, a kólásdoboz mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése