2017. március 14., kedd

Őrület (gyerekkorom lexebb dalai)

Nem konkrétan persze, csak a Madness-ről lenne pár méltató szavam, akik a világ legjobb kevéssé ismert zenekarai közé tartoznak. Kivéve persze a rajongók meg a kédéenpé ifjúsági rohamosztaga, akik jó pár éve egyszer kiakadtak, hogy micsoda deviáns zenakarok headlinrek a Szigeten, név szerint a Faithless, a Killers meg a Madness (orosz szakosok kedvéért a Hitetlen, a Gyilkosok meg az Őrület), hát mi lesz itt még? Mert a mai fiataloknak mindig csak a fű meg a pornó, mig a rendes konzervatív kereszténydemokrata fiataloknak csak a kokain jut meg a kurvák...

Nade, Madness:



A banda amúgy 1976-bn alakult Londonban, Camden Townban és kábé a nyolcvanas években aratták legnagyobb sikereiket, zenéjükre leginkább azt mondhatjuk, hogy ska (ami ugye az én kedvenc műfajom, már ha kell az embernek egyáltalán kedvenc műfaj), mondanám hogy angolosan, de igazából a ska az eleve nagyon angol, a jamaikai gyökerek azt jelentik, hogy a nagy revivalt jamaikai bevándorlók csinálták, főleg Londonban.
(Ha valaki nem tudná a ska az olyan mint a reggae, csak gyorsabb, illetve  ha pontos akarok lenni a reggae egy belassult ska - és igen, ha elfogy a fű, a raszták majd hülyén néznek egymásra, hogy mi ez a szar zene? és akkor visszatérnek a ska-hoz.)

És a Madness igazából néha túl komoly is ska-zenekarnak, szerencsére nem túl gyakran, minde esetre nem az a fajta vándorcirkusz, mint az e helyütt már megénekelt Bad Manners, ez itt közép-középosztálybeli, értelmiségi ska, nem pedig a Fatty-féle  munkásosztáybeli (nagyon nem náci, eredeti) skinheadeknek szóló Manners, bár nekem mindegy, csak legyen sok fúvós meg ugrálás, ezek nélkül a ska tucat-popzene is lehetne, ami nem.

Itt például van fúvós meg ugrálás, visszafogottan, de már nagyon ska, valahonnan a csóró végéről, bár Lauren Aitken egy félisten volt, nála jobban senki nem hozta a prosztó strici figuráját, miközben zseniális zenész volt. És hogy hol kezdődik a művész (avagy hol ér véget a póz), azt tudja fene, de persze kit érdekel:


Na, a héten ezeket a zenéket tessenek szeretni, én most megyek és benyomok belőlük egy komolyabb adagot, kokárdás-petőfis nyomasztás ellen nincs is jobb. Én szóltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése