2024. február 8., csütörtök

Amit mond?

Svédország mosmá mingyá NATO-tag lesz, ezt mondta a főtitkár, hisz a pártvezér és kancellár ez megígérte neki. Ja, és ezt az ígéretét majd jövő ilyenkor is meg fogja erősíteni, mint ahogy eddig is már többször. De hát ez van, a Felcsútok Géniusza maga mondta egyszer, hogy ne arra figyeljenek amit mond, hanem arra, amit tesz, szóval tényleg lényegtelen mit szövegel össze-vissza, mindig a vélt aznapi érdekei mentén, a végén úgyis büszkén ő lesz a bot  a küllők között.  Hisz csak ettől érzi magát nemzetközi tényezőnek, fontos akárkinek, miközben már egyre többen alig állnak szóba vele. A "szövetségeseink" közül.

A NATO-főtitkár meg vagy optimista vagy simán csak naiv, de igazából mindkettő indokolatlan, felcsútista viszonylatban az sem érdemes elhinni, amit kérdeznek. ("Jó reggelt! -hazudta Kovács László" írta egykor Uj Péter az akkori szoci külügyminiszterrel kapcsolatban, aki mondjuk a mostanihoz, Kakadu nertárshoz képest egy európai értelemben vett úriember volt, pedig őt sem lehetett egy kimondott matyóhímzésnek látni.)

Amúgy meg a svéd tagság blokkolásának nincs semmi racionális értelme, semmi konkrétat nem akarunk cserébe a svédektől, azt a pár évvel ezelőtti dokumentumfilmet amiben (irgalom atyja ne hagy el!) egy ellenzéki aktivita is megszólal, meg ürügyként is szánalmas előrángatni. Úgyhogy racionális okok, miszerint észérvek hiányában csakis irracionális oka lehet ennek a kibaszott kekeckedésnek, ami persze árt az országnak, miközben nem szándékolt haszna sincs, csak a dagadt főminiszter érzi tovább nőni tőle az amúgy is betegesen túlfejlett egóját.

És bár az EU-ból nem lehet kirúgni senkit, de a NATO-ból azért igen, leginkább mint macskát szarni, Jens Stoltenberg főtitkár pedig úgy nem fenyegetőzött, hogy közben a vele együtt sajtótájékoztató amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan meg de. ("Ma nem azért állok itt, hogy konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat fogalmazzak meg arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben. De a türelmünk természetesen véges.") Amúgy Stoltenberg esetében sem mellékes a tény, miszerint ő norvég, azaz van az egészben némi skandináv szolidaritás is, ami Ártunk és Ormányunk nyilván megsértődik, de hát nem lehet mindeni a Türk Tanácsban megfigyelő.

Egyébként meg a NATO nélkül a mi ló nélküli huszárokkal felszerelt hadseregünk semmire sem lenne jó, mondjuk a rendszerváltás előtt sem volt jó semmire, leszámítva, hogy akár órákig képes lett volna lassítan egy esetleges, nyugatról jövő támadást. Igazából ennél ma sem tartunk  előrébb, szóval a jelen helyzetben kell nekünk a katonai szövetség, mint egy falat korsó, amiért eddig is jártunk a kútra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése