2024. február 9., péntek

BoszorSárkány-Üldözés

Varga Judit, korábbi igazságtalanságügyi miniszter egy hét mélyen kussolás után nyilatkozott egyet, az aktuális botrányról (a pedofilos bűnsegédes kegyelmiről ugye) persze hallgatott, csak úgy általában sírta el magát azon, hogy ők olyan rendes konzervatív húdekeresztények, akiket mindig bántanak a csúnya, rossz liberálisok. Akik a háttérhatalom nyilván, és boszorkányüldözik őket.

Amiből viszont az az érdekes következtetés adódik, hogy akkor - többek között - ő meg Kösságelnök Asszony boszorkányok. Ami szép, sőt dicséretes önvallomás, de ez még szerintem is túlzás. Derék pártkomisszárok ők,  a fővezér kis segítői, akikkel az meg bábozik, de a boszorkány az túlzás, például egyiket sem szeretném máglyán elégve látni.

Egyébként is, mikor a téma lapvető szakirodalma, a Malleus maleficarum maleficas et earum haeresim ut phramea potentissima conterens című könyv megszületett, azaz  a 15. század vége felé, nőkből nem lehettek miniszterek, köztársasági elnökök meg eleve nem voltak, főleg köztársaságok hiányában. (Ja, a két német dominikánus inkvizítor által elkövetett kötet címe magyarul annyi, hogy: "Boszorkányok pörölye, mellyel minden boszorkány és az ő eretnekségük igen hathatósan eltiporható".) 
Égyébként is, az alapmű szerint a boszorkányok varázsigékkel hoztak rontást a jámbor hívekre és démonokat idéztek meg, amit részemről eleve nem feltételezek a Varga-Novák kettősről, plusz a könyvben részletesen tárgyalt kínvallatási módszerek is jó  ideje kikerültek a hatóságok napi rutinjából. (Ma a zaklatással kombinált szervezett karaktergyilkosság a bevett módszer, ha nagyon ki akarnak baszni valakivel. De ez ritkábban halálos, bár így is túl gyakoriak az arról szóló hírek, hogy épp kit kergettek öngyilkosságba a rosszakarói, de hát itt nincs erről szó.)

És ha már egy könyv: Könyves Kálmán, aki felénk volt király, már a 11-12. század fordulója környékén megmondta, hogy boszorkányok pedig nincsenek. Ehhez képest a két német inkvizítor le volt maradva több brossúrával is.

Szóval hosszas, megfeszített töprengés után arra jutottam, hogy Judit exminiszternő ezt a boszorkányüldözéses izét csak szimbolikusan értette, molyan átvitt értelemben. Ám ehhez képest egy konkrét bocsánatkéréssel talán mindenki jobban járna. Bár hogy ez bekövetkezik-e, azt tuja a fene, azért főleg a Varga nerársnő eléggé elsárkányosodott  a hatalom berkeiben.

britannica.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése