2024. február 23., péntek

El Nő Kúr

Van új köztársasági elnökük! Ez a tételmondat persze némi magyarázatra szorul: egyfelől nem lesz, hanem igenis már van, mert bár még csak jelölték, és az se biztos, hogy már hivatalosan is, de ha a pártvezér és kancellár eldöntötte, akkor az úgy lesz, nincs is semmi látnivaló. Másfelől meg ez a fazon sem valószínű, hogy valami nagy nemzet egységét megjelenítő lesz majd, szóval ahogy a felcsúti döbrögi nekem nem miniszterelnököm, nem hiszek benne, hogy Sulyok elvtárs az én elnököm is lesz majd. Persze lehet, hogy tévedek (kivételes szeretnék), de szerintem inkább nem, egyébként meg a nemzet egységét már csak azért sem lehet megjeleníteni, mert olyan nincs. Dolgozott ezen sokat a Fletó is, de nála sokka-sokkal többet a felcsútisták főtáltos vezénylő tábornoka meg az ő kis segítői.

Amúgy Novák nertársnő pont akkor mondott le, mikor már majdnem kezdett szimpatikus lenni, meg egyébként is, végre nem egy unalmas, öreg, kopaszodó, nyakig gombolt karórépa volt az elnök, hanem egy jelentősen fiatalabb, dekoratív és késsel-villával enni tudó okos nő. Jó pártkatona volt ő is, meg aláírt mindent, amit elé toltak (hogy aztán ebbe bukjon bele a hülyéje), úgyhogy igazából nem kedveltem meg soha, de mikor kezdett egy csöppet önjáróbb lenni, már kis híján.

Erre most jön megint egy unalmas, öreg, kopaszodó, nyakig gombolt karórépa, aki kábé annyira attraktív, mint sarki telefonfülke. Az Alkotmánybíróság elnöke volt idáig, ami épp az irányítása alatt kezdett többségében a kormánynak tetsző határozatokat hozni. Mondjuk nem csoda, hisz szép lassan a saját jelöltjeikkel töltötték fel a vicces talárokban, nyakukban bazi nagy érmékkel pózolók testületét.

Egyébként nem értem, egy köztársasági elnöknek miért kell mindig valami kibaszott jogásznak lennie? Nem lehetne egyszer mondjuk egy közgazdász, egy szívsebész, egy pedagógus, egy kémikus vagy valami társadalomtudós? Hisz egyrészt ha jogi kérdésekkel szembesül, ott van mögötte egy egész stáb ilyen törvénycsócsálókból, másrészt meg épp ezért, csak le kell tudnia írni nevét, meg artikuláltan elmondani egy-egy beszédet, amit nem is biztos, hogy neki kell megírnia.

De a legnagyobb kérdés természetesen az, minek köztársasági elnök ha nincs hatalma, de még csak köztársaság sincs? Papíron legfeljebb. A válasz persze egyszerű, ugyanazért, amiért kell parlament is: díszletnek.


p.s. A Felcsútok Géniusza szokásos, péntek reggeli  állami rádiós igehirdetésében olyat szökkentett ki fogai kerítésén, hogy: „Olyan ügyben mondott igent [Novák Katalin], ahol csak a nem volt a helyes. Ezt mindenki így gondolja az országban, főleg a jobboldal. Emiatt megbomlott a nemzeti egység, ezt egy módon lehetett helyreállítani, ez pedig az új elnök feladata lesz
Aha, vagyis ha egy ügyben mindenki egyetért, akkor megbomlik a nemzeti egység. Ami más ügyekben persze töretlen. Komolyan, ez már teljesen hülye. És akkor a majdnem vonatkozó idézet a már nem tudom honnan:
"Túl akart járni az eszünkön azzal, hogy betart minden szabályt, de nem sikerült, mert nekünk nincs eszünk, amin túljárhatott volna!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése