2015. június 9., kedd

Duplagondol

Ma a felcsúti előadta magánszámát az arab bankárok valamiért épp Budapesten rendezett nemzetközi találkozóján, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország milyen nyitott és toleráns, nem úgy mint a rothadó nyugat, sőt, a magyarok igen tisztelik az iszlámot. És tesz ezt annak tudatában, hogy:
a.) nem szakad rá a plafon,
b.) az arab bankárok tolmácsai vannak annyira tapintatosak, hogy nem fordítják le az idegengyűlölő kormányzati plakátok szövegeit.

Ez már nem is pávatánc, ez gusztustalan seggrázás, szegecselt bőrtangában, a belédugdosott dollárok reményében. Hisz a felcsúti végtére is azt üzeni (min arra már számos publicista rámutatott), hogy "a szegény bevándorlókat elzavarjuk a picsába, haljanak éhen otthon, a gazdag bevándorlóknak (lásd: letelepedési kötvény) kinyaljuk a seggér".

Nyilván pont ez a logika következik a kereszténység szeretetvallás-jellegéből, meg a fidesz által keresztényként azonosított Európa etikai alapvetéseiből, a tízparancsolattól a kanti kategorikus imperatívuszig. Vagy talán mégsem.

Mert az a taktika, hogy a szónokló politikus csak és kizárólag az adott pillanatban jelen lévő közönségnek beszél, és így akár ugyanazon a napon is képes durván ellentmondani önmagának, leginkább a diktátorokra vagy diktátor aspiránsokra jellemző. Mindenkinek megígérnek mindent, pontosan tudva, hogy ez így együtt végrehajthatatlan, de nyilván eszük ágában sincs mindent végrehajtani, az egyetlen cél a hatalom, ha az megvan, akkor meg majd majdcsak lesz valahogy. A felcsúti és hűbéresei számára a hatalom önértékkel bír, nem eszköz valami végrehjtásra, hanem maga a cél, ezért van, hogy csak a pillanatot akarják uralni, csak ma meg a holnap számít, a holnapután meg messze van.

Így aztán nem zavarja őket, hogy egy párját ritkítóan aljas, xenofób kampány kellős közepén udvarolnak arab pénzembereknek, meg hadoválnak a nagy nyitottságról. Ez Orwell 1984-éből már nem is az újbeszél, hanem a dulpagondol, annak képessége, hogy homlokegyenest ellenkező dolgokat állítunk, de úgy, hogy minden esetben hiszünk is az aktuálisan kimondottak igazságában. Tudjuk, hogy hazugság, de elhisszük. Ha valaki olvasta a regényt annak ismerős a helyzet: Óceánia mindig is Keletázsiával állt háborúban, és nem Eurázsiával. Akkor sem, ha két órája, még fordítva volt.

Szóval az egyik lehetőség az, hogy fideszéknél ezt a duplagondolt gyakorolják igen eredményes, vagy simán csak paranoid-skizofrén az egész vezérkar. Persze az is lehet, hogy simán csak hazudnak, pofátlanul, hisz csak úgy érdemes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése