2015. június 19., péntek

Kampány

Olvastam a helsinki figyelőn, hogy egy magyar nő meghívott kávézni két menekültet (egy líbiait és egy irakit), akik közül az elsőt korábban nem szolgálták ki egy debreceni kávézóban. Most egy másikba mentek, és kávéztak, ott, benne.

 kormány ezt nyilván nem hagyhatja annyiban, a következő napokban ezért várható, hogy Debrecenben megjelennek majd a „Ha Magyarországra jössz, nem ihatod meg a magyarok kávéját“ felíratú, khm... „kormány információ“-k, elvégre a kormányzati bránerek a pillanatot akarják uralni, lehetőleg az összeset. Politikájuk lényege meg az, hogy minden ügy kapcsán, napi rendszerességgel sátáninak állítsanak be mindenkit aki nem ők. Ilyen módon a politika részükről ki is merül a sajtótájékoztatónak csúfolt (kérdezni nem lehet!) verbális autodafék megrendezésében, ami ezen túl van az már kemény gazdasági racionalitás, vér, veríték, Gucci, de ez már nem tartozik az istenadta népre.

Azzal csak kommunikálni kell, tömegközölni neki, lesve, hogy mikor merre mozdulnak a nem nyilvános kormányzati közvélemény-kutatások mérőszámai, és ha nem jó irányba, azonnal bedobni valami faszságot, ami olyan mint a fokhagymás fasírt, egyszerre népszerű, megosztó és mindenképp elnyomja a főzeléket. Halálbüntetés, megélhetési menekültek, ingyensör, mindegy, csak ne arról kelljen beszélni, hogy mit műveltek az oktatással, vagy miért pont a felcsúti haverjai lettek milliárdosok, gyorsan. (Nyuszi rokonai, baráti és üzletfelei ugyebár - ebben a micimackós leosztásban Kövér doktor lenne Füles, Szíjártó mondjuk Tigris, Zorbán naná a címszereplő, Malacka meg tetszőleges fideszes mameluk,  arra a szerepre, hogy „olyan kicsi és olyan elbaszott állat vagyok...“ bármelyikük jó lenne. Sőt, jobban belegondolva az ellenzék nagy része is.)

De ha már kormányzás helyett csak kommunikáció van, üzenetek („terjeszteni kell a fogalmakat“ - olvastam (Moham)Ed Hussein egy jó útra tért dzsihádista könyvében, ez mondjuk sokat elmond pártunkról és kormányunkról), akkor lehetne ezt alaposabban, mondhatni Orwell-kompatibilisebben is csinálni.

Először is: Túl bonyolult a fogalmazás, az acsarkodó plakátok nem elég direktek, ráadásul összetett mondatok vannak rajtuk, és csak kicsit könnyít a helyzeten, hogy legalább mind a három ugyanazzal a tagmondattal kezdődik. Vagyis egyszerűsíteni kell:
- Idegenek kifelé!
- Takaroggyá!
- Magyar jó, külföldi rossz! (Négy láb jó, két láb rossz! - ha már Orwell)
- Gyűlölünk mindenkit!
- Hööörrrrrrrrrr.....!!! (Zombi szereti agy. Zombinak agy kell enni.)

Másodszor: Túl európai a dizájn, nem kell ez a kék háttér, mert ez legalább két dologra engedi asszociálni a befogadót: a.) lefagyott a Windows; b.) EU zászlaja, már csak a kis sárga csillagok hiányoznak. Ezért a plakátok legyenek:
- Feketék, háttérben diszkrét szürkével koponya und lábszárcsontok, a betűk neon-narancssárgák, bordó vércseppekkel.
- Vagy betonszürkék, szögesdrót kerettel, a betűk fémes hatású szegecsekkel kiverve.
- Esetleg hányásszínűek, kétoldalt ízléses döglött kutyákkal dekorálva, mint valami Stephen King-féle sivatagi belezős-horrorban. (Jó lebuktam, most pont egy ilyet olvasok, mentségemre szóljon, hogy egy vallásfilozófiai tanulmánykötettel párhuzamosan.)

Harmadszor: Kevés a plakátkampány, tévészpotok is kellenek, esetleg lehetne rendelni Vajna Endrénél/Andrásnál valami mozifilmet is (Franco Nero lekaratéjozza a szír árvákat, vagy a tervezett kerítést reklámozni valahogy - „Szögesdrót a csupasz fémvázon“). A tévéreklámokba feltétlenül kell szerepelnie néhány, az alapvető orientációt segítő motívumnak:
- Eszelős tekintetű arab, foga közt késsel rohan a kamera felé.
- Zorbán V. széttárt kézzel hívja le a mennyekből Szűz Mária áldást, Szűz Szent István szívcsakráján át.
- Szomorú tekintetű, magyarnak látszó munkanélküli, a járdaszegélyen ülve elkeseredetten nézi a kézikocsival meg cirokseprűvel pöffeszkedő afgán utcaseprőt.
- Sámándobon játszó táltos épp a nyereg alá szarik, a láthatáron felbukkanó turbános horda láttán.
- Szakállas alak, zöld turbánban megvetően, egyúttal értetlenül néz egy kérődző szarvasmarhát. (Mehemed még sosem látott tehenet - ennyire nem tiszteli a kultúránkat.)

És fontos, hogy mindehhez a Demrén Józsi csinálja a zenét, öt milláért ingyen. A plakátokhoz is, külön!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése