2015. június 4., csütörtök

Your Hero

Láttam ilyen óriásplakátokat (mondjuk nem az utcán, csak a neten), ahol katolikus szerzetesek néznek ránk, mindennapi helyzetekben, mindennapi tárgyakkal, és az van ráírva a kompozícióra nagy betűkkel, hogy: Rendben vagyunk. Ez mondjuk egy apáca láttán nem kérdés, bár az elmúlt időszakok gyerekzaklatási ügyei kissé megtépázták a vonatkozó egyház tekintélyét, így aztán a „rendben vagyunk“-nak van egy kis magyarázkodós jellege, valami olyasmit is sugallhat a tájékozott, de nem elkötelezett kívülállóknak, hogy „nem vagyunk pedofilok“. Vagy már nem, ha egész rosszindulatúan olvassuk.

De hát így jár az egyház, ha a marketing mosópor-vonalon kikísérletezett módszereivel népszerűsíti magát, egy reklámszlogenben rögtön a többszörös jelentés keressük, ez esetben is, pedig az alapszöveg valójában egész szellemes. Meg az is rendben van, hogy a vallás ne maradjon a templomok falai között (egyik vallás sem), legyenek részei az életnek, hogy mindenkihez közel mehessenek, aki ezt igényli.

Ekkor viszont nagyon kevés pár óriásplakát, csináljanak ródsót, főzőversennyel, misebor-kóstolóval, újpesti papok - kispesti papok focimeccsel, esete Dáridó Lakodalom Lajossal. Vagy ha ez túlzás, legyen mondjuk egy képregénysorozatuk, saját katolikus szuperhőssel, aki persze civilben meg nagyon cuki. Eukariszti Kriszti a rózsafüzéres igazságosztó. Egyik kezével bűnözőket kap el, másik kezével betegeket ápol, a lábával zongorázik, az orrával citerázik...

Ezt amúgy a kormányzati kommunikáció is kihasználhatná, nekik is lehetne saját rajzolt szuperhősük az agresszív Kovács meg a hat másik szóvívő helyett. Dzsídípiarányosan Csökkenő Államháztartási Hiány Kapitány (kezében a rezsikarddal) hamar a tinédzserek kedvence lehetne, lenyomva olyan béna öregeket mint Batman, Spiderman vagy az aszfaltrajzokban létező Bituman. És mennyivel egyszerűbb lenne a fő kormányzati üzeneteket kommunikálni (pl. Hőőőő, Nemáááá, Mivaaaa????) egy képregényben, ott mindenki hozzá van szokva az ilyen emfatikus átírásokhoz a képmezőkben. (Kedvencem egy Rózsaszín Párducban volt, a párduc éjszaka oson egy házban, körülötte a felirat: „nyikorr, nyikorr“.)

p.s. A katolikusok plakátjai amúgy kilóméterekkel szimpatikusabbak, mint pártunk és kormányunk konkrét idegengyűlölő üzenetei, a „Ha Magyarországra jössz, takarodj vagy rohadj meg!“ tematikájú kampányukban, amit persze már megint a mi százmillióinkból tolnak az orrunk alá. Minta nem lenne már így is elég büdös...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése