2016. október 31., hétfő

Imakommandó (Épp felhúztam magam...)

Olvasom, hogy imalánc indult orbánviktorért, naponta kell elmondani valami felvidéki plébános által költött imát a felcsúti ramszeszért, hogy segítsék a Brüsszel elleni harcában.

Hát először is: Brüsszel még mindig egy város (és nem mellesleg az EU mellett a NATO központja is, szóval én nem kezdenék ki vele), és értem, hogy itt simán az unió szimbóluma, de ki az az agyhalott barom, aki saját ma ellen visel háborút, ha már az EU mi is vagyunk? És ki az a barom, aki ezért még imádkoztatni is karja az istenadta népet?

Mert másodszor: szánalmas az a katolikus plébános, aki a nemzeti/törzsi totemeket imádja, miközben katolikusnak, azaz egyetemesnek nevezi magát és egyházát, alapvetően elvéti a sorrendet, megadja a császárnak amit, és részéről itt vége is. Nyilván a lélekben felhőtlenül migránsozó hívek pásztora ő, a szakadékba vezeti a nyájat, de azok addig is boldogan bégetnek, egy  korrupt és hataloméhes politikusért, nem mellesleg.

A Svejkben írja azt Hasek, hogy vezérekért imádkozni micsoda ócska képmutatás is az egyház (bármelyik) részéről. Minden fél úgy tesz, mintha Isten egy tábornok lenne az ő stábjában, akinek dolga gondoskodni a győzelemről, a másik oldal letiprásáról. Na ez a mostani is ugyanebben a dicstelen szellemben született, amelyben a papság áldást kér a fegyverekre. (Lásd Gyalog Galopp: hajítsd el a szent kézigránátot az ellenség felé, ki - mivel nem kedves szívemnek - megdöglend.)

Maga a szöveg amúgy semmi különös, segítse isten, meg védje, meg áldja, a szokásos ráolvasások, a baj a kontextussal van, agresszív hatalmasoknak maximum a lelki üdvéért kellene imádkozni, az rájuk férne, de azért, hogy csak így tovább méltóságos uram, mennyei támogatással, az azért egy kicsit erős. Meg egy szabadkőművesező plébános valahogy nem hiteles, az evangélium terjesztése nem egyenlő az összeesküvés elméletekkel, az meg hogy a kereszténységet a liberálisoktól kell védeni, akkora baromság, hogy fal adja a másikat. Ott a plébánián tetszettek már hallani arról, hogy lelkiismereti- meg vallásszabadság? Ami a liberális demokráciáknak sajátja, a diktatúráknak meg valahogy pont nem. (Persze lehet, hogy úgy van a klérus egy rész ezzel, mint maga a felcsúti, aki egy őszinte pillanatában csak elmondta, hogy neki nem a diktatúrával volt baja, csak azokkal, akik vezették. Ja, ha csak úgy nem: a diktatúra addig rossz, míg nem én vagyok a diktátor.)
Aki buta az lehetőleg maradjon csöndben és ne égesse magát nyilvánosan, ha pap, pláne nem.
Imalánc, baszod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése