2016. november 1., kedd

Ünnepmenedzsment

Remek cikkbe botlottam ma is, nem nehéz az ilyesmi, a botlás mármint, elég kinyitni a laptopot az interinformációs szupernet sztrádára, és máris. Most például arról adnának nekem tanácsot, mire figyeljek, ha hitelből úsznám meg a karácsonyt.

Már ez is szép, ez az úszás, a karácsony elvégre nem holmi ünnep, mint a hülyegyerekek gondolják, kemény munka az, a túlélés próbája, harc a homokozóban az élet nagy játszóterén, ahol mindenki fél, hogy ő ássa ki a kutyaszart. Így aztán semmi elmélkedés, semmi ünnepi hangulat, csak sorbanállás, ajándékozás, konyhában idegösszeomlás, mert igenis a mi felfújható kisjézusunk sokkal nagyobb lesz, mint a szomszédé, az a jó kisjézus, amelyik nagy. És nem betlehemet állítunk, koszos egy falu volt az, nyújorkot legalább, abban lesz az Empájer Sztét Jászol, ahová jöhetnek a háromszáz királyok.

Egy ilyen nagyvolumenű, stratégiai célok mentén megvalósított karácsony-projekt menedzseléséhez magától értetődő módon nem feltétlenül elég a rendelkezésre álló likvid tőke, a hitel-finanszírozás tehát igenis fontos kérdés. Mert nem úgy van az, hogy addig nyújtózkodunk amíg a takaró, hanem hogy beugrom a nagybőgőbe, kerül amibe kerül. És hát sokba kerül, a tizenkét éves Chivas Regal nem két fillér, és még fel is kell ütni kólával, és  bár az íbéjen olcsó a homár, de nagy a felár, ha nem jó a romlott is.

És nem, nem jó a kis ajándék szívből, kit érdekel a szív a henteseken meg a kardiológusokon kívül, toronyóra kell lánccal, Halálcsillag kivehető Dartvéderrel, ferrari modell 1:1-es méretarányban, színre fújt Helókittivel, ha bele is döglik a cashflow.
Mert az ünnep lényege az, hogy látszik, világít, zenél és több köbméter szemetet, valamint hosszan tartó rosszullétet és családi konfliktusokat termel. Ennek szerves része az adósság, ha a végén még nincs jelzálog a házunkon, nem is volt jó a buli, kultúrember minimum lapostévét vesz mindenkinek, hitelre, valamint tétre, helyre, befutóra.

A karácsony a szeretet ünnepe, várjuk a télapót és pénzügyi tanácsadót, szenteste jobban teljesítünk, a nagy szeretetünneptől kidagadnak nyakunkon az erek, de megússzuk csak azért is, nem fog ki rajtunk holmi karácsony, itt aztán ünnepi áhítat lesz, ha beledöglünk is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése