2021. november 5., péntek

A Fawkes fickó, és a robbantgatás érvényesége

Ma van a nagybritánoknál a Guy Fawkes-nap, pontosabban az 1605-ös Lőporos-összeesküvés évfordulója. És ez igazából a Bonfire Night, mert miután katolikus összeesküvőknek nem sikerült felrobbantani a Lordok házát, a hálás utókor e nap estéjén tűzijátékozza össze magát, mintha szilveszter lenne nálunk, csak még inkább.

Történt ugyanis akkoriban, hogy I. Jakab király, aki igazából Dzsémsz volt persze, unta már a banán helyett a túlzott vallási türelmet, és gondolta, fenébe a Római Kaotikus egyházzal, ő bizony elüldözi őket jól Ilyesmit állítólag már 1604-ben gondolt, csak a következő évben próbálták őt, az anglikán püspökökkel és egyéb mindenféle lordokkal felrobbantani a Westminster palotával együtt, aminek már akkor is a parlamentet hívták, bár épületileg egy korábbi frissítés volt még.

De lebuktak, volt akik első kézből lőttek le jól, volt akiket elfogtak, és felakasztottak majd felnégyeltek, nem mintha a négyelésnek akkor lett volna már értelme. Kivéve ha a statuálás volt a lényeg, a példáé. És hát köztük volt a nevezett Guy Fawkes, egykori katona, aki utólag az önfeledt robbantgatások, miszerint tűzijátékok reklámarca lett. Aztán meg a netes hackereké, úgy is mint kortárs összeesküvőké (bár lehet, hogy ez magányos műfaj, nem értek hozzá) csak hogy az elmúlt években tömegek ne értsék, mit is jelent, avagy kit is ábrázolna ez a maszk:

theunstablement.com

Fawkes amúgy katonai múltja okán lett a földalatti mozgalom robbantási szakértője, de szó szerint, mert a tervezett merénylet előtti nap a parlament pincéjében fogták el, 36 hordó lőpor társaságában. Az ő sorsa ismert, a hordóké nem annyira, de valamikor biztos lőttek vagy robbantottak a tartalmukkal, hacsak egy részeg tüzér meg nem próbálta megcsapolni valamelyiket, mondjuk némi sör reményében, de ez esetben biztos róla is tűzijátékokkal emlékeznének meg a nagybritánok. Meg lehet, hogy az északírek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése