2021. november 28., vasárnap

Blekféknyúz szőnyegezés

Lassan vége a takonyhétnek, de a takonynak még nem teljesen. Kicsit olyan ez is, mint a blekfrájdéj, ami kulturálisan tényleg fekete, viszont minden kicseszett kereskedőnél minimum egy hétig tart, amit aztán meghosszabbítanak még egy héttel. De hogy lehet két hétig péntek? Ennél szarabbat el sem tudok képzelni, hogy ugyanis mindig örülök neki, hogy végre péntek, holnap már itt a hétvége, erre másnap megint péntek, és harmadik és negyedik nap is, mindig az a kurva péntek. Két hét alatt ez az időcsapda a legtöbbeknél már elég egy rendes idegösszeomláshoz, a hétvége állandó ígérete miatt rosszabb, mint egy állandósult szerda. Ilyen értelemben joggal hívják feketének, bár már akkor is így hívták, mikor még tényleg csak egy napig tartott. Akkor nyilván a verekedésig fajuló rohambevásárlás miatt volt fekete, de már online feketül, ám kattintásokkal nem lehet offline pofozkodni, úgyhogy muszáj volt a kereskedelmi rabszolgák nagy örömére elnyújtani a picsába.

Egyébként épp ma olvastam, hogy Romániában már hivatalosan használható román kifejezésként a blekfrájdéj, a féknyúz meg a szelfi, bár annak már nem néztem utána milyen írásmóddal. De a kortárs nyelvújítás nálunk is virágzik, a minap például egy olyan cím jött szembe, talán az Indexen, hogy Valamilyen Tibor a párjával vörösszőnyegezett. (Tibornak persze neve is volt, meg arca, de mivel egyik sem volt ismerős sehonnan, nem bírtam megjegyezni.)

Nade ettől a "vörösszőnyegezéstől" én meg magamban kurvaanyáztam egy lendületeset, mert az legalább már egy bevett nyelvi fordulat. És igen, tudom hogy a nyelv nem egy merev struktúra, hanem igazából egy folyamat, azaz állandóan változik, de ha a vörösszőnyegezés irányába, akkor az nekem nem tetszik. Átpártolok az angolra mondjuk.
Bár az angolok sem fenékig Yorkshire pudingok, pár napja merült fel bennem, hogy mekkora baromság már ez az Xmas. Aminek lényege ugye, hogy Krisztus születésének ünnepén (mint tudjuk nem a születésnapján, csak az ünnepén), pont a nevét, azazhogy Christ rövídit egy X-é. De akkor már, például Malcolm X nyomán lehetne a Megváltó X Jess, esetleg Malcolm J. Ezeknek a keresztényeknek sem kellene olyan mereven ragaszkodniuk a hagyományaikhoz, ha a Piroska és a farkast át lehet írni politikailag korrekt, nem horrorrá, akkor a Bibliát is, darab-darab, igazából egyik sem tartozik a kapásból hihető kategóriába.

Persze ha lenne Isten én hinnék benne, és jól leszúrnám, hogy miért nem bír már véget vetni a lassan terebélyesedő Takony Heteknek. Angolul Snot Weeks.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése