2021. november 6., szombat

Hajnali hullámzás

A hajnali kelésnek megvan az a hátránya, hogy az ember (meg még én is) nem képes olvasni, úgyhogy marad a tévé, úgy is mint civilizációs háttérzaj. Ahol meglepően jó komédiasorozatokat lehet látni, amiket a vonatkozó vicces csatornák nem mernek a főműsoridőbe benyomni, mert ott kell a hely az Agymenők sokadszorra már kifejezetten borzalmas ismétlésének, vagy a végtelenített Jóbarátok-körhintának, plusz nyilván elég felnőttes a tartalmuk, fekete a humoruk, a nagy átlagban prosztó nézők meg amúgy sem értik a kulturális utalásaikat. 

Ilyen mondjuk a Rick és Morty, a már itt is megénekelt Bojack Horseman vagy Az utolsó ember a földön, amiket én bírok, de a kommentelő hordák rajongótáborokon kívüli, viszont a minőség ellen ádázul hadat viselő többsége még felszínesen sem érti. Csak néz hülyén maga elé, hogy mi akar ez lenni, aztán rossz magyarsággal, és a helyesírás nagyívű mellőzésével beírja mindenhová, hogy "Miez a fos, látam belőle ötpercet, de mek nem bírnám mégegyszer megnézni, nem egy Freinds-szinvonal!"

Ellenben de viszont, hajnaltájt mennek a filmcsatornákon a legrosszabb filmek, azok amelyeknek én már a műfaját is gyűlölöm. Ilyenek a szuperhősös talajmenti ostobaságok (mennek azok persze máskor is, de valamiért hajnali kettőkor is mindig), az akciófilmnek nevezett szarok, és legújabb felfedezésem szerint a sárkányos-kardozós odabaszások. Utóbbiakat valamiért fantasynak nevezik, pedig fantáziátlanok, mint egy fideszes képviselő (bármelyik) tetszőleges ünnepi beszéde, a sztorijukat biztosan óvodások írták, a látványviláguk pedig egy középvacak videojáték színvonalán mozog. De hajnalban nehéz úgy kapcsolgatni, hogy ne valami lángoktól ölelt tűzhányót repkedjenek körbe CGI-sárkányok vagy egyéb mitikus fenevadak, kardozó lovagokkal a hátukon.
Ez a zsáner tényleg annyira minden alatti, hogy ehhez képest még egy akciófilm is műalkotásnak tűnik, pedig azokat is kerülöm, mint pedofil pap a szenteltvizet. Ha meglátom egy filmnél, hogy a három főszereplő Jean, Claude és Van Damme már menekülök is, nem fejvesztve, hanem tudatosan. Ugyanezt a reflexet váltja ki Dwayne Johnson vagy Vin Diesel is, utóbbinak ráadásul már a neve is röhejes, elvégre hogy hívhatnak valakit úgy, hogy Nyerj Gázolajat? (Biztos az olajlobbi áll a háttérben itt is, mint annyiszor mindenfelé...)

De most nézem tovább a kissé zakkant, ám általam talán épp ezért kedvelt egyik, mondjuk hogy fekete komédiát, ami a kritikusok szerint kellemetlen, de vicces:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése