2021. november 8., hétfő

Nemzeti Faludohány

A kormány előírja, hogy innentől az államilag támogatott falusi kisboltoknak is kötelező látványelemekkel kell reklámozniuk a rezsim nagylelkűségét (melynek forrása persze főleg a gonosz, brüsszeli EU), mert aki nem lép egyszerre, fizetheti vissza a rétes árát estére.
Ez valami olyasfajta uniformizálás, mint a tévesen nemzetinek nevezett dohányboltok esetében, melyek koncesszióit persze főleg a kisfideszeseknek osztogatták, ha már nem tolhatnak mindenki alá milliárdos közbeszerzést. (A kisfideszes ebben a kontextusban jellemzően a kisvárosi középfideszes rokona, barátja vagy üzletfele, akinek ki kell szúrni a szemét valamivel, ha már nem ő építhet bicikliutat, tehénfuttatót vagy ájped-feldolgozót tizenhatszoros áron. Pedig anyakönyvileg is úgy hívják, hogy Tizenhatszoros Áron.)

A design jellemzően nagyon kortárs, azaz minden tábla, felirat pirosfehérzöld alapon hasít, a kormány csupa nagybetűvel írt Magyar Falu Programjának logójával ékesített, és egy minimum jó nagy táblán kell reklámozni azt is, hogy ezt bizony a minisztertanács... izé, kormány kegyeskedett a halódó falu döglődő kisboltjához vágni, amolyan hűbérúri gesztusként. Amiért persze jár a reklám, amit majd jól legyárt valami pártközeli vállalkozó, sok pénz plusz áfa, plusz alkotmányos költségért.

444.hu

Én már amúgy azt sem bírom, mikor bazi nagy táblákon hirdetik egy húsz év után végre kifestett iskolai vécé előtt, hogy ez bizony az Unió 123 347 forintos támogatásával valósult meg, mert nincs közöm hozzá, ha rendes az elszámolás akkor örüljenek neki, de nekem attól nem lesz jobb, ha tudom, milyen pénzből ment a buli. Tudhassam persze ha akarom, de ne tolják a képembe, ha nem érdekel, csak ez a megoldás túl polgári lenne itt, Észak-Balkánon.

Amúgy ha a kisboltokat támogatják (amúgy jogosan, hisz az a falu, ahol még bolt sincs igazán élhetetlen, pláne mert a fejletlenségnek ezen a fokán már a busz is alig-alig téved arra), lehetne a falusi kocsmákat, mint közösségi tereket is. De inkább ne tegyék, a fenének sem hiányzik egy Nemzeti Italbolt hálózat, ahol szintén minden trikolór, a vörös csillag miatt nincs Heineken, viszont a falra szerelt, kormánymatricás lapostévén 0-24 megy az Elkúrtuk, két ismétlés között bemutatva a békemenetek legharcosabb pillanatait. Persze ha lenne ilyen, a törzsközönség nagy része inkább a kisbolt előtt fogyasztaná el, a bent megvásárolt sört, más  módon támogatva ezzel is a lokális kereskedelmet.
Szóval tudja a fene...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése