2021. november 10., szerda

Gyengébbek kedvéért

A egyik munkahelyi vécében találtam tegnap egy épületes feliratot, miszerint figyelmeztető táblát, a "hé, paraszt!" stílus szép példájaként. Az van, hogy a vécét egy padlóba épített gombbal lehet lehúzni, a tábla pedig arra inti sok bunkót (jelenlévők persze mindig kivételek), hogy a padlóra szerelt gombot, lábbal illessék, pontosabban lábban "működtessék" a vécét. (Mellékszál, de egy vécén mit lehet működtetni? Szerintem csak pont annyit, hogy lehúzzuk, a többibe meg szarunk bele.)

És elgondolkodtam, mivel lehetne még megnyomni a padlógombot, ha nem a lábunkkal? Kézzel? Elvileg nem kizárt, de a vécében négykézláb közlekedés inkább éjszakai bárokra jellemző, ahol mondjuk logikus lehet, hogy a térdelve hányás után az ügyfélkör kézzel működtet. De persze megnyomhatunk egy ilyen gombot az orrunkkal, a könyökünkkel, vagy akár rá is ülhetünk, hajlékonyság és kalandkeresés kérdése az egész azon a mágikus másfél négyzetméteren.

Meg egyáltalán, mit gondolnak a munkaadók, az átlag alkalmazott mit csinál a vécében? Munkaközi szüntet tart, ez nyilvánvaló. De az esetek többségében ezzel együtt is inkább a szükség viszi oda, mint a rekreációs igény, szóval kitol, kiereszt, kipufog, lehúz. Esetleg felfrissíti magát, szintén tegnap értem tetten egy kollégát, amint a légfrissítővel dezodorál, biztos beszólt neki valaki, hogy büdös, de hát ez csak egy sima vészhelyzeti forgatókönyv, talán nem fogják kiírni, hogy a jázminos vackot a levegőbe szíveskedjenek, ne a hónuk alá. (Úgysem tudja senki, mi a fene az a hón.)

Az ilyen táblák nyilván a súlyosan fogyatékosaknak készülnek, és majdnem biztos, hogy valaki egyszer már megpróbálta nem a lábával lehúzódásra bírni a fajanszot, ezért kellett kiírni. Mint az amerikai usákoknál, ahol a perek elkerülése, pontosabban megelőzése okán mindenre ráírnak minden hülyeséget, ami legalább egyszer már előfordult. Így aztán a rágóra ráírják, hogy fogyasztás előtt kibontandó, a mikróra, hogy háziállatok szárítására nem alkalmas, és a láncfűrészre, hogy senki ne próbálja a fűrészt kézzel, vagy külső nem  szerveivel megállítani...
Tényleg, a vécét le lehet húzni külső nemi szerveinkkel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése