2021. november 6., szombat

Az átadás felavatásának kampánya

A legvidámabb és egyben legszánalmasabb politikai hír, hogy valahol a Nyírségben összesen tíz politikus adott át mintegy hat kilométer bicikliutat. Volt köztük miniszter, államtitkár, polgármester, a megyei közgyűlés elnöke, ami nem is csoda, hat kilométer bringaút két falu között nyilván a megyén túlmutató, országos jelentőségű esemény. Sőt, akár annál is komolyabb, így aztán személy szerint hiányoltam az ENSZ-főtitkárt, a NATO főparancsnokságról valakit, és Vlagyimir Vlagyimirovics is iderepülhetett volna Moszkvából, mert fájdalmasan régen zárták le a fél fővárost a kedvéért, és a sok csatornafedél is lehegesztetlenül árválkodik szerteszét. (Mondjuk a csatornafedelek terror-ellenes motivációjú lehegesztése a kínai elnöknek is jár, sőt Kínában kurva sok a biciklista, szóval jöhetett volna Hszi Csin-ping is a Nyírgyulaj és Nyírbátor közti, nemzetközileg stratégiai jelentőségű kerékpár-elszállópálya ünnepélyes felavatásának átadására.)

Vagyis szerintem tíz politikus önmagában kevés, kivonulhatott volna például a komplett kormánypárti frakció is, hisz egy rendes avatóünnepséghez közönség is kell, meg díszlövések. (Ja az nem, az a tisztavatás, és bármennyire is lehet harcászati jelentősége egy bicikliútnak, ahhoz  évekig kell kiképzést tanulnia, hogy legalább hadnagy lehessen.)
de ha már fegyveres erők, kivezényelhetnék ilyenkor a TEK-et meg a mindenféle készenléti rendőröket, egyrészt hogy önnön testükkel védjék a javarészt nem közismert, de jól kereső politikai celebeket, másrészt hogy motiválják a véletlenül arra járó helybélieket (már akit a polgárjenő, közmunkás jellegéből adódóan, nem vezényelt ki barátilag) a spontán kialakuló üdvrivalgásra.

És persze rendes kampányüzemmódban egy ilyen fontos beruházást nem csak úgy átadnak egyszer csak, például mert elkészült, hanem minimum hatszor avatják föl, szerényen, kilométerenként. aztán a hetedik te magad légy alapon, átadhatják az egészet egyben is, síppal, dobbal, nádihegedűvel.
De hát pont a mostani visszafogottságból látszik, hogy még igazából nem is dübörög a kampány, ez még csak afféle kampányka, kampányocska, nem is költenek rá többet havi párszáz milliónál. Ami nyilván nem maguknak a megépülő és átadandó dolgoknak az ára, csak a mindenáron látszani akarás alkotmányos költsége.

Közönség hiányában párttaggyűlés? (444.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése