2018. december 28., péntek

A szobrot elvitetni nem kell félnetek...

Az éj leple alatt vitték el Nagy Imre szobrát a parlament mellől. Persze régen lebegtették már, hogy valami hortysta emlékművet akarnak visszaépíteni a helyére, a nemzeti vértanúkét, ami önmagában is egy esztétikai bűncselekmény. Az ugyanis így nézett ki:

444.hu

És most merje valaki azt mondani, hogy ez szép, kifejező, vagy van bármi emlékező/érzelmi gesztus benne, pláne ahhoz képest aminek a helyére állítanák:

Kapcsolódó kép
balmagyar.hu

És nem is egyszerűen csak ízlésítéletről van szó, de egyfelől érthetetlen, miért nem lehetett Nagy Imrét békén hagyni, másfelől meg teljesen indokolatlan ártunk és ormányunk féktelen nosztalgiája a Horthy-rendszer iránt. Az egykor liberális demokraták ma már valami király nélküli királyságot szeretnének (a pártvezér és kancellár sem véletlenül költözteti magát a budai várba, ha már ő az őfőméltóságú kormányzó), és legszívesebben kitörölnék a történelemből az 1944 utáni időszakot. Naná hogy kétezer tízig, hisz akkor kezdődött újra a történelem, ennek a szemléletnek persze hátránya, hogy így nehéz szemkilövetőgyurcsányozni, de valamit valamiért.

Meg nehéz nem észrevenni azt a pitiáner sunyiságot, amivel ezt a szoborügyet intézik, hogy eleve az ünnepi időszakban, és akkor is éjszaka. Mintha azért mégis csak be lennének szarva egy kicsit, hogy megint jönnek a tüntetők, hisz a fideszkádéenpé jellemzően szavakban bátor, főleg ha újságírónak álcázott mikorfonállványoknak kell nyilatkozni. Meg gyújtó hangú beszédeket mondani játszóterek átadásán. De ha tesznek valamit, akkor azt inkább sunnyogva, lőrinc barát is stikában vette meg a fél országot, a legtöbben csak akkor vették észre, mikor már tényleg az övé volt minden mozdítható. Most már ő az ország leggazdagabb embere, nincs az a gyáriparos vagy bankvezér aki beelőzné, hiába no, aki ilyen tehetségesen tud gázt szerelni, az többre hivatott mint hogy falusi polgármester legyen. Még akkor is ha a falunak stadionja is van, kisvasúttal.

És hát stikában vitték el a volt miniszterelnök szobrát is (rosszmájúak szerint azért, hogy a jelenlegiét állítsák a helyére, de nem kell minden kommunista propagandának bedőlni), nehogy valami élőlánc legyen ott, hisz a Kossuth téren tüntetni csak a gyurcsányi meg a soros ellen ér, kordont bontani is csak népben-nemzetben gondolkodó, kereszténydemokrata elkötelezettségű hazafiaknak szabad.
De így, az éj leple alatt már nagyon oké a dolog, az a néhány kósza újságíró is csak reggel szúrta ki, hogy volt-nincs emlékmű, ezért jó a felcsútiéknak, hogy nem kötnek minden apróságot a sajtó orrára, például hogy mikor is állnak neki bontani, így mindenki már csak a kész helyzettel szembesülhet.

És nem, nem szégyellik magukat, az ilyen gyengeséget sugalló érzelmeken már rég túl vannak, inkább csak be vannak kicsit tojva, ezért kell amit lehet titokban intézni. Elvégre az istenadta népnek nem az a dolga, hogy tiltakozzon meg egyáltalán véleménye legyen, hanem hogy négyévente szavazzon a Pártra, aztán maradjon kussban. Hisz véleményt onnantól a Párt, de főleg annak vezére fogalmazhat meg, hisz erre kaptak felhatalmazást szerintük. És amit a Nagy Imre szoborral műveltek az apróság egyéb ügyleteikhez képest, de jól szimbolizálja a rendszert.
Amit ők  még mindig demokráciának hívnak, látszik, hogy nem sok gőzük van róla, mi is az.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése