2018. december 2., vasárnap

Forr a dalom (Lázad? Ás?)

A kétségtelenül radikális párizsi tüntetéseket a hazai kormánypárti sajtó következetesen lázadásként aposztrofálja, szerintem helytelenül. A PSE (Párizsi Sajnálatos Események) ilyen leminősítése méltatlan az origohóz, akkor is ha az egykor legfontosabb hírportál ma már a margón van (mint ezt már kifejtettem), egyszerűen nem is merik fel a történések világpolitikai, történelmi és gasztonómiai jelentőségét. Bár lehet, hogy az utóbbi az nincs neki, de egy Párizsban sosem lehet tudni...

Mert ha nálunk 2006-ban, egy tévészékház felgyújtását szemrebbenés nélkül titulálta a hírtévés gyökér forradalomnak, akkor Franciaországban most épp a Galaktikus Birodalmat készülnek megdönteni. A pesti forradalom az éghető székházon kívül leginkább a húgyszagú Kossuth-térről szólt, és ugye nagyjából semmire ne volt jó, kivéve hogy néhány marginális figura egy időre elhitte magáról, ő szarta a spanyol viaszt, és részegen üvölteni hogy "gyurcsánytakaroggy!", az maga a történelemformálás.

Párizsban tüntetések vannak, durva, utcai harcokba torkolló tüntetések, de a "lázadók" nem akarják megdönteni a köztársaságot, nem szerveznek magukból gerillahadsereget és nincsenek X-szárnyú gépeik sem. ők speciel - a francia társadalom nagyobbik részének részeként - nem csípik a mostani elnököt  és kormányzatát, de még csak nem is a személlyel van bajuk, hanem az intézkedéseivel, különösen az adóemelésekkel.
Nem meglepő módon ugyanis az emberek ( a zemberek?) rengeteg mindent elnéznek az épp regnáló hatalomnak, korrupciót, hozzá nem értést, sötét ostobaságot, csak az adóemelést nem, azért mindig tömegek vonulnak az utcára. Nálunk például az elmúltnyolcévben (igen, ez nálam már köznevesült) a legnagyobb kormányellenes tüntetést az internetadó terve váltotta ki

Nálunk mondjuk épp ezért nincs "lázadás": csökkentik egy-két százalékkal az SZJA-t, néhány termék ÁFA-ját, és naponta hatezerszer elmantrázzák hgy rezsicsökkentés, oszt jónapot. Arról meg nem kell pofázni, hogy ha nem államilag határoznák meg az energiaárakat, hanem a piaci ár lenne érvényben, olcsóbb lenne az áram meg a gáz. Merthogy a rezsicsökkentés az valójában emelés, az olcsó világpiaci árakhoz képest szándékosan tartják magasabban az árakat. De gondolják, hogy ez Mici nénit úgysem érdekli, nem is értené, neki elég ha megnyugtató hangon a fülébe suttogják, hogy rezsicsökkentés, meg kap karácsonyra Erzsébet-hidat... illetve utalványt.

És hát tényleg így kell kommunikálnia ártunknak és ormányunknak, mert Mici néni hatvan éve fűt fával, ha tehát beállna a Lázadók Szövetségébe, profin tudna gyújtogatni. Nem olyan esetlenül, mint ezek a béna franciák a jóléti államukban, a légkondijaikkal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése