2018. december 2., vasárnap

Ska'N'Zen

Nos igen, a cím eredetileg közepesen ócska szóviccnek indult, de rá  kellett jönnöm hogy ska meg a Zen az valóban összetartozik legalább is esetemben. Mert ugye van a ska, mint az egyik kedvenc zenei műfajom, meg van a zen buddhizmus, ami nekem igen szimpatikus, bár gyakorolni azt a vaisnavizmust gyakorolom, már amikor egyáltalán.

A zenben a cél a megvilágosodás, mondjuk mi más lenne, azt mégsem lehet mondani a követőknk hogy a cél a platina hitelkártya, a balatoni nyaraló vagy legrosszabb esetben a leárazott kefír a sarki diszkontban. De hog mi a megvilágosodás azt kábé annyira tudják elmagyarázni, mint George Lucas a Jedi- ügyeket, az Erőt meg más ilyesmiket. A megvilágosodás az olyan, hogy azt át kell élni, és akkor az ember egyszer csak észreveszi hogy meg van világosodva.
De ez szavakkal nem leírható, mert ha az lenne, már le lenne írva, bárki elolvashatná, és mindenki meg lenne világosodva, még az analfabéták meg a diszlexiások is, mert nekik meg felolvasnák. (A vakoknak meg eleve le lenne írva Braille-írással és azzal a megjegyzéssel, hogy azért a megvilágosodást azért ne vegyék szó szerint.)
Sőt, ha jobban belegondolok, lehet hogy mindenki meg is van világosodva, csak nem vesszük észre, mert nem különbözünk - e tekintetben - egymástól. Ez olyan, mintha mindenkinek Mercedese lenne, senki nem venné észre milyen marha jó a kocsija, hisz csak egy közönséges, átlagos und jellegtelen autója van, mint akármelyik szomszédnak. Az lenne a menő, aki Bentley-vel vagy Rolls Royce-al jár.
Amivel azt akarom mondani, hogy lehet, a sok buddhista, hindu, agykontrollos jógázó valamiféle szuper-megvilágosodásra törekszik, mert kevésnek érzik a sima megvilágosodást, amivel jól elvan a szomszéd, a házmester meg a vízszerelő.
És pont ezért van, hogy a sok ember, aki jól elvan a saját kis életében, nem törekszik többre, nem akar valami nagyot, nem vágyik a Marsra, csak sör legyen meg meccs a tévében, nos ők nem tunyák, nem ostobák, csak simán megvilágosodottam mint mindenki. És elégedettek ezzel, nem kell nekik elvonulniuk valami hegyi kolostorba kecskét fejni, mert már (szimbolikusan) leérettségiztek, a diplomára meg nem vágynak.

De messzire kanyarodtam, mint néha mindig. Szóval a zen a megvilágosodást főleg meditáció útján veszi üldözőbe, azt meg lehetőleg ülve kell csinálni, mondjuk mantrákat mormolva. Ez nálam teljesen működik, igen hosszan vagyok képes üldögélni a fotelban, szerintem enyém a nem hivatalos lépcsőház-rekord, bár mantra-meditálni azt pont fel-alá járkálva szoktam.Persze a fotelban ülve is meditálok, mikor mondjuk írok mint most, és főleg a fotelban szok jönni a megvilágosodás, e ehhez jellemzően zenét kell hallgatnom vagy verset olvasnom, ezen alkalmakkor érzem úgy néha, hogy a világ egy egész, én meg átlátom. És itt ér össze a megvilágosodással a ska, mert ez az egyik olyan zene, ami elemel a földtől, és onnan föntről már tényleg látszik a nagy egész. Nem tudom mi a zene hatásának biokémiája (de legalább nem is érdekel), de hogy ez is egyfajta drog az tuti. Ráadásul sokféle zenével működik, a legtöbb Queen-dal ilyen, a faék egyszerűségű Ramones-darálás vagy Dvorák szimfóniái egyaránt képesek kiváltani a kívánt hatást.
És persze a ska, amire alaphelyzetből ugrálni szokás, de nekem fotelban ülős meditáció, az ugrálás csak elvonná a figyelmem az épp megnyilvánuló világszellemről.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése