2018. december 3., hétfő

Mert megtehették

Mostantól hivatalos, hogy a CEU elhúz Pestről, pontosabban az amerikai diplomát adó képzéseit viszi el, de hát eddig is ez volt a lényege, és mostantól is ez lesz, Bécsben.
Ártunk és ormányunk meg láthatóan zavarban van kissé. Egyrészt mert a teszkó gazdaságos Napóleon nagy tétben mert  volna fogadni, hogy csak blöffölnek, aztán mégsem, másrészt viszont másfél éve akarják már kitúrni a "Soros-egyetemet", és most mennek.

Bécs meg örül nekik, mint minden normális ország/ város (valamint fiú/ lány), olyan bunkó csak a fideszkádéenpé lehet, hogy direkt dörzsöli  kezét, ha sikerül bezáratni vagy elüldöznie egy tekintélyes egyetemet. De hát orbán már rég nem értelmiségi, volt ugyan egy időszaka a nyolcvanas évek végén, mikor majndnem az lett (oxfordi ösztöndíj, persze Soros pénzéből, miazmás), aztán mégis inkább a hatalom, a pénz meg az abált tokaszalonna került érdeklődésének fókuszába. Ő már rég nem értelmiségi, az ilyen szíjjártópéteri értelemben vett rezsiszilárdok meg sosem voltak azok, valójában esélyük sem volt rá.

Szóval nekik nem fáj egy egyetem eltűnése, az egyetemből amúgy csak azt szeretik ami állami, és egyenruhásokat meg nyakkendős szolgákat képez, akik remekül állnak alakzatban, mikor a főnök ostoba közhelyeket öblöget ünnepi beszéd címén. Az efféle, közszolgálatinak csúfolt egyetem az ideáljuk, ahol nincs vita, nincs öncélú tudományoskodás, ahol a tananyagot tanítják meg, nem pedig az önálló gondolkodást. Az olyan liberális métely.

Úgyhogy a CEU eleve nem a szívük csücske, még akkor sem, ha több kormányzati főkutya ott végzett anno, ők persze az óta megtértek, ma már a focit szeretik.
Ráadásul az elmúlt időszak Soros elleni, közpénzmilliárdokból futtatott, útszéli hangvételű kampány után, már eleve nem lehetett békén hagyni az egyetemet,  a fideszes csúcsfejek nem akartak felköpni és aláállni, a köpést mindig másoknak szánták.

A CEU távozásával senki sem jár jól, még a kormányzat sem, sokan vesztenek vele, és az egésznek az égvilágon semmi racionális alapja sincs, csak a puszta akarnokság. Megteszik, mert megtehetik, és ezzel a három szóval amúgy föl is vázoltuk a komplett kormánypárti politikai filozófiát, ennél több nincs a fejükben az állam, az ország, a társadalom ügyeivel kapcsolatban.

A CEU-t elüldözni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem. Ez lehetett a zorbáni tételmondat, és aztán már csak a pávatánc függvényében kellett ide-oda rakosgatni a vesszőket, miközben próbáltak úgy csinálni, mintha végig következetesek lennének. 
Pedig az ő következetességük a hatalom és a pénz együttese. Na, ilyen alakok elől és is Bécsig futnék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése