2018. december 19., szerda

Cinema Inferno

Így az ünnepi szezon közeledtével néznék már valami jó filmet az aktuális felhozatalból, mert a harmincadik Agymenők, és negyvenhatodik Jóbarátok ismétlés már nem jelent igazi élményt. A komplett tévéműsor ócska, ugyanazok a szar, nyálas karácsonyi giccsek mennek minden évben, de tényleg lagalább húsz éve már. A kocsmai verekedés, mint szórakoztató műfaj meg nem az én terepem.

Viszont a moziban sincs semmi nézhető. Van egyfelől ez a grincs-diótörő-méripoppinsz vonal, meg vannak a képregény-filmek, amiktől elve undorodom, nem értem emberek hogy képesek ilyen szemetekre pazarolni az idejüket. De ha véletlenül egy film egyik kategóriába sem tartozik, akkor romantikus vígjáték, amit én a büntetőjog eszközével kezelnék.

És ugye felénk, kifejezett művészmozi nincs (illetve egy olyasfélének is használt kulturális központ, de az nagyon kevés), csak a plázás változat, de náluk a Pókember a mutáns zombi-robotok ellen típusú alkotások jelentik a művészet csúcsát, de hát ők nem egy hagyományos értelemben vett kulturális intézmény, hanem egy szórakoztató-ipari kombinát.
De régen még ezekben is ment egy-egy Scorsese, Coppola ne adj isten egy Stanley Kubrick.

A helyzet azonban az, hogy Hollywoodban ma nem készülnek olyan filmek, mint mondjuk a Taxisofőr vagy a 2001 Űrodüsszeia, ma már tényleg csak a biztonsági játék megy, ezekkel a DC- meg Marvel-univerzumokkal, meg a harminc évvel ezelőtti sikerfilmek remakejeinek folytatásainak rebootjaival.
A britek még csinálnak jó filmeket (akár Amerikában is), de egy Danny Boyle-filmnek is oszkár-díjakat kell kapnia ahhoz, hogy a helyi pláza mozijába bejuthassson.
Ken Loach, Spike Lee, Michael Leigh vagy Wes Anderson, esetleg Martin McDonagh szintén esélytelen, hogy csak a kedvenceimet emeljem ki.
(McDonah-ról amúgy már itt is megemlékeztem, azóta mát láttuk a Hét pszichopatát is, és bár sokak szerint megosztó darab, nekünk tetszett.)

Perta amúgy holnap elmegy a moziba, hogy saját sérelmére megtekintse a Méripoppinsz vissztért, nyilván csak azért mert van benne Kolinförsz, de gondolom nem ő játssza a méripoppinszt, pedig az lenne akkora szám, hogy én is megnézném.

CinemaParadiso.jpg
en.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése